Nieuws

Prijzenregen tijdens Dag van de Architectuur

Traditiegetrouw worden er in het weekend van de Dag van de Architectuur de nodige prijzen uitgereikt. Hierbij een selectie. Dirk Roosenburgprijs 2009 voor diederendirrix. Drost + van Veen architecten ontving de Architectuurprijs van de Haarlemmermeer. In Groningen koos het publiek voor woontoren Orion en de jury voor het researchlab van UN Studio.

Bruggen ontworpen door Drost + van Veen met graffiti van Milou van Ham

De Dirk Roosenburgprijs 2009, de tweejaarlijkse architectuurprijs van Eindhoven, kende dit jaar twee winnaars:
De Lichttoren naar ontwerp van AWG Architecten. De jury noemt de transformatie van het bestaande gebouw buitengewoon knap, waarbij de opmerkelijke kwaliteit van het betonskelet geheel tot zijn recht komt. Een demonstratie van de geschiedenis van de betontechniek, waardoor het openlijk laten zien van de leidingen in dit robuuste
milieu dragelijk is gemaakt.
En Spilcentrum Meerrijk van DiederenDirrix. De jury is verrast over het overdekte plein vanwege de vele mogelijkheden die het biedt. De aanwezigheid van dergelijke historische elementen in een vinexwijk is niet gebruikelijk en is hier goed uitgebuit. De nieuwbouw is om, onder en naast de hangars geplaatst en vormt hiermee een vanzelfsprekend geheel. Zie de website van de gemeente Eindhoven.

Drost + van Veen architecten heeft de Architectuurprijs van de gemeente Haarlemmermeer gewonnen. Het thema was dit jaar ‘mobiliteit en vervoer’ en de prijs werd toegekend voor het ontwerp voor de twaalf bruggen op het bedrijventerrein ‘De President.’ Bewoners van de Haarlemmermeer hadden in de eerste ronde van de prijs 39 bouwwerken aangedragen die qua karakter, leeftijd en functie sterk uiteen liepen. Een onafhankelijke vakjury selecteerde hieruit 13 objecten. Naast de bruggen van Drost + van Veen waren daarbij de bruggen van de Spaanse architect Calatrava over de Ringvaart, de oude verkeerstoren op Schiphol-Oost en Schiphol Plaza van Benthem en Crouwel Architecten, in samenwerking met Kho Liang Ie Associates. Via het internet kon het publiek op de genomineerden stemmen. De tweede prijs ging naar het busstation Spaarne ziekenhuis van architect Maurice Nio. Zie de website van Podium Architectuur.
 
Vijftien nieuwe gebouwen waren genomineerd in de Grote Groninger Gebouwenenquête. Het publiek sprak zich massaal lovend uit over de woontoren Orion aan de Grote Beerstraat, een ontwerp van Roeleveld-Sikkes Architects in opdracht van wononcorporatie Lefier. Daarnaast koos ook een vakjury zijn favorieten. Floor Arons (architect), Leon Bobbe (directeur Dudok wonen) en Allard Jolles (adviseur atelier Rijksbouwmeester) kozen voor het Research lab ontworpen door UN Studio, in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en uitgevoerd door Heijmans bouw. “Een plek waar een onmogelijk opgave tot een prachtig eindresultaat is gekomen: een gesloten doos met een prachtige gevel, waarin het daglicht dankzij twee trechtervormige binnenruimtes rijkelijk binnentreedt.” Als nummer twee koos de jury het scoutinggebouw de Havik, ontworpen door Jelmer Kamminga. Dit gebouw stond tevens op nummer twee bij het publiek. Op nummer 3 plaatste de jury de Reitdiephaven door Oving Architecten. Bij het publiek eindigde de studentencontainers aan de Antillenstraat van Te Kiefte Architecten op de derde plaats. Zie ook de website van Platform GRAS.