Nieuws —

Tom Bergevoet Architecture wint prijsvraag herontwikkeling Oostoever Sloterplas Amstedam

Redactie

De Oostoever aan de Sloterplas in Amsterdam wordt herontwikkeld. Het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer schreef hiervoor een prijsvraag uit waarvoor drie marktpartijen zich in schreven. Het voorstel dat ontwikkelaar Heren 2 maakte met Tom Bergevoet Architecture kreeg de voorkeur boven de andere twee.

voorstel Heren 2 en Tom Bergevoet architecture visualisatie: ubikmh
voorstel Heren 2 en Tom Bergevoet architecture
visualisatie: ubikmh

Het voorstel van Heren 2 en Tom Bergevoet Architecture bestaat uit een grand café en restaurant, twee multifunctionele ruimten, een hotel met 120 kamers en een ondergrondse parkeergarage. Het bestaande uitkijkterras en kiosk op deze locatie worden in oude staat hersteld en onderdeel van het nieuwe geheel.
De horeca en multifunctionele ruimten komen in een nieuw, relatief hoog en opvallend gebouw. Dit gebouw vormt een schakel tussen de stad en de Sloterplas, tussen Geuzenveld-Slotermeer en de andere stadsdelen. De kenmerkende architectuur van het bestaande uitkijkterras met de horizontale witte borstweringen vormt het uitgangspunt voor de architectuur van het nieuwe gebouw.  Bestaand en nieuw worden hierdoor een vanzelfsprekend en herkenbaar geheel . Dick Slebos, de architect van het bestaande uitkijkterras, had oorspronkelijk het idee om op de locatie ook een toren te plaatsen. Met de realisatie van het voorgestelde gebouw wordt dit idee alsnog werkelijkheid. Bovenin de toren zorgt één van de twee verhuurbare evenementenruimten voor adembenemende uitzichten.

Het huidige Café Oostoever is gelegen op de eerste verdieping in het monument. In het winnende ontwerp komen het nieuwe grand café met restaurant en de multifunctionele ruimte juist direct op straatniveau te plaatsen. Doorgangen onder het gebouw door geven een goede kijk vanaf de rotonde op de Sloterplas en leiden het publiek vanzelf naar het openbare terras aan water. Dit terras blijft groot genoeg voor buitenactiviteiten als een schaatsbaan of een stadsstrand. De huidige lantaarns zullen opnieuw worden gebruikt.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gaat het voorstel van Heren2 en Tom Bergevoet Architecture indienen bij de Technische Advies Commissie van de gemeente Amsterdam. Bij een positief advies en na het doorlopen van alle procedures hoopt men eind 2010, begin 2011 te starten met de bouw.