Nieuws

Winnaars prijsvraag voor een ossuarium bekend

Afgelopen vrijdag werd tijdens de Nacht van de Architectuur de winnaar van de prijsvraag voor een nieuw ossuarium bekendgemaakt in de Verkadefabriek te Den Bosch. Vincent de Gouw & Kim Brok krijgen de kans hun ontwerp voor een ‘akker voor de herinnering’ te realiseren.

Op de begraafplaats Orthen zijn op dit moment van ca. 9000 graven de grafrechten niet verlengd. Op langere termijn moet voor de overblijfselen van ongeveer 12000 stoffelijke resten een allerlaatste, eigentijdse rustplaats in een ossuarium (knekelhuis) worden gevonden. De 13e editie van de jaarlijks uitgeschreven BAI-ideeënprijsvraag moest een antwoord geven op die vraag.

Martien van Osch, voorzitter van de jury, maakte de 10 nominaties bekend. Veel van de 94 ingezonden ontwerpen zijn monumenten voor zichzelf geworden. Kerkelijk, monumentaal en om indruk te maken. Soms zelfs zijn het gebouwen waarbij de begraafplaats gewoon verbleekt. Het inleven in de context bleek uiteindelijk de winnaar op te leveren! Ingetogen, sterk vormgegeven, met eerbied voor iedere overledene. Een plek om te gedenken, te bezinnen.

De 1e prijs ging naar het ontwerp 'Wè doen we mee ons moeder' van Vincent de Gouw & Kim Brok. De organisatie zal het winnende ontwerp ter realisatie aanbieden aan de opdrachtgever.

De 2e prijs ging naar het ontwerp 'Eik' van Ard Buijsen & Iris Pennock. Zij ontvingen een geldbedrag van €1000,-

De 3e prijs ging naar het ontwerp 'Knekeldorp' van Marijn Wittevrongel & Jeroen Veltman. Zij ontvingen een geldbedrag van €500,-