Nieuws

Archiprix 09 genomineerd: Duurzame, zelfredzame en betaalbare huisvesting voor de urban poor in Phnom Penh

Voor honderd arme families die hun woningen in Phnom Penh moesten verlaten en 15 kilometer van de stad werden geherhuisvest, ontwierp Linda Buijsman een nieuwe wijk. Rekening houdend met de economische situatie van de familie, is het project opgezet als zelfvoorzienend en uitbreidbaar.

Een wijk midden in Phnom Penh wordt van de ene op de andere dag ontruimd. De mensen worden met trucks naar een stuk land ongeveer 15 km van het centrum gebracht. De bewoners die voorheen met een inkomen van één tot twee dollar per dag hun gezin net konden onderhouden wonen nu ver van de werkgelegenheid en de vele voorzieningen in de stad.

Dit plan betreft een nieuwe wijk voor deze 100 families. Van groot belang bij deze reële opgave is de zelfredzaamheid van de 'community' op het gebied van economie, drinkwater en voorzieningen. De woon-werk woningen met een eigen toilet, de marktplaats en de waterplaatsen zijn daarvoor essentieel.
Het ontwerp is gebaseerd op de Cambodjaanse culturele waarden, beschikbare bouwtechnieken, locale klimatologische aspecten én de toekomstige groei van de wijk. De wijk zou in de toekomst het dubbele aantal families kunnen huisvesten. De constructie van de woningen is daarom berekend op een extra woonlaag. De panelen in de gevels zijn door de bewoners vrij in te delen. Zo kunnen bijvoorbeeld materialen uit de vorige woning worden hergebruikt in de nieuwe woning.
De mogelijkheden van het bouwen met bamboe worden in dit plan optimaal benut. De waterplaats en de marktplaats zijn ontworpen als bijzondere wijkelementen waarin de verschillende mogelijkheden van het bouwen met bamboe zijn verwerkt om zo het imago van dit bouwmateriaal te verbeteren.

De wijk is zelfvoorzienend in de behoefte aan water. Regenwater en grondwater worden gezuiverd en opgeslagen. Een belangrijke randvoorwaarde is het beschikbare budget van 950 dollar waarmee elke familie toegang tot zowel een woning als de voorzieningen kan krijgen. Met dit beperkte bedrag per familie kan het plan betaald en gerealiseerd worden door de bewoners zelf.

naam
Linda Buijsman
e-mail

opleiding / studierichting
TU Delft  / architectuur

mentoren
Arjan van Timmeren, Machiel van Dorst, Guus Westgeest, Jeroen van de Laar

wanneer begonnen met afstuderen
Ik ben begonnen met Msc 3 – het onderzoek voor mijn uiteindelijke ontwerp – in september 2006

wanneer klaar

1 februari 2008

favoriete ontwerper
Renzo Piano/Calatrava/Gaudi en anderen.
Ontwerpers voor wie constructie, vorm, materialen, daglicht en detaillering hand in hand gaan met de beleving en leefbaarheid van gebouwen.
Architecten die in mijn ogen staan voor het bouwmeesterschap.

mooiste ontwerp ter wereld
Dat zou een gebouw moeten zijn waarin bovenstaande voorwaarden samenkomen.

wat doe je nu
Ik ben zelfstandige én werk bij FrankeArchitekten een bureau dat zich vooral richt op passiefhuis ontwikkeling, zeer energie zuinige gebouwen.