Nieuws

KCAP deel winnend team ‘Zukunft Killesberg – Think k’ Stuttgart

KCAP Architects&Planners maakt deel uit van het winnend internationaal architectenteam waarmee projectontwikkelaar Fürst Developments de prijsvraag voor investeerders ‘Zukunft Killesberg – Think k’ Stuttgart heeft gewonnen.

De Gemeente Stuttgart (Landeshauptstadt Stuttgart) geeft daarmee het startsignaal voor de bouw van een nieuw stadskwartier op de Killesberg Stuttgart, nabij de beroemde Weissenhofsiedlung. Tussen 2010 en 2012 zal er een gemengd programma gerealiseerd worden, dat op een bruto vloeroppervlak van totaal 50.000 m2 onder andere woningen, kantoren, horeca, winkels, een kinderdagverblijf, een stadhuis en het stadsdeelcentrum Forum K omvat.

Vier internationale architectenbureaus ontwikkelen als groep 'Neuer Werkbund Killesberg' individuele architectonische concepten op basis van het masterplan van Ackermann & Raff und Projekt GmbH en refereren daarmee aan de traditie van de architecten van de Stuttgarter Weissenhofsiedlung. Bij deze groep horen: KCAP Architects&Planners (Rotterdam/Zürich), David Chipperfield Architects (Berlijn/Londen), Ortner & Ortner Baukunst
(Berlijn/Wenen) und Baumschlager Eberle (Lochau/Vorarlberg). Tevens behoort het multifunctionele SCENARIO-gebouw van Barkow Leibinger Architekten (Berlijn) bij de ontwikkelingen op de Killesberg.

KCAP's ontwerp omvat drie verschillend gedimensioneerde en sculpturaal gevormde terrassenhuizen. De variatie van de volumes creëert een individuele uitstraling van elk gebouw en biedt mogelijkheid tot identificatie voor de bewoners. Binnen dit concept wordt een aantal woningtypes aangeboden, types met klassieke plattegronden tot open plan. Elk appartement is aan drie zijden voorzien van daglicht en heeft directe visuele verbinding met het park.

Het thema terras wordt voortgezet in het buitenterrein waardoor verschillende hoogtemodulaties ontstaan. Daardoor kunnen buitenruimtes worden gedifferentieerd in publieke circulatieruimtes, semipublieke verblijfsruimtes en privé ruimtes. Terrassen en tuinen dienen daarbij als geleidelijke verbinding tussen binnen en buiten. Door de positie van de gebouwen ontstaan diverse visuele verbindingen binnen het ensemble en naar het
park.