Nieuws

Opdracht Cultuurhuis Winschoten voor Atelier PRO

De inwoners van de gemeenten Winschoten, Bellingwedde, Reiderland en Scheemde mochten kiezen tussen het ontwerp van Atelier PRO en het ontwerp van greiner van goor huijten architecten. De kiesdrempel werd echter niet gehaald. Toen was het de beurt aan de gemeenteraad. De uitslag, vijftien stemmen voor het ontwerp van Atelier Pro, een stem voor het ontwerp van greiner van goor huijten architecten en een stem tegen beide ontwerpen.

Winnenende ontwerp – Atelier Pro

De gemeente Winschoten selecteerde op 14 oktober 2008 vijf architectenbureaus om een ontwerp voor het nieuwe Cultuurhuis te maken: Atelier PRO architekten, BroekBakema, Ector Hoogstad Architecten, Greiner van Goor Huijten Architecten, en architecten van Mourik. Uit de vijf ontwerpen zouden er drie worden geselecteerd, die vervolgens aan het publiek voorgelegd zouden worden. Het liep allemaal anders. Slechts twee ontwerpen werden geselecteerd, waarop architecten van Mourik een kort geding aanspande om alsnog als derde bureau aan het lijstje te worden toegevoegd. Achter het aanspannen van het kort geding zat een procedurele motivatie. De rechtbank in Groningen verklaarde het bezwaar van Van Mourik niet-ontvankelijk.

Het nieuwe Cultuurhuis komt te staan op de locatie van theater De Klinker, dat binnenkort gesloopt zal worden. Het nieuwe cultuurhuis moet in 2012 open gaan. In het gebouw komen een theater, centrum voor de kunsten, muziekschool, bibliotheek, evenementenhal en de lokale omroep voor de nieuwe gemeente Oldambt.
De raad gaf tijdens de vergadering wel aan streng toe te willen zien op de financiƫle voortgang. Vooral de oppositie zet grote vraagtekens bij de financiƫle onderbouwing van de plannen. De bouwkosten (incluis inrichting) zijn berekend op 22 miljoen euro.