Nieuws

Kossmann.dejong wint twee IDEA Awards

Het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.dejong is voor twee projecten beloond met een International Design Excellence Award (IDEA) 2009. Kossmann.dejong viel in de prijzen in de categorie Environments met de tentoonstelling BISJ Palen (GOLD Award) en LEF Future Center (Finalist Award).

De IDEA competitie is een van ‘s werelds meest erkende en gerespecteerde ontwerp competities. Van de 1631 inzendingen werden er 31 bekroond met een Gold Award, 47 ontvingen Silver en 72 Bronze. De winnaars zijn vorige maand in BusinessWeek bekendgemaakt. De IDEA awards worden op 26 september in Miami uitgereikt door de Industrial Designers Society of America (IDSA).

De onderscheiden tentoonstelling BISJ Palen – een woud van magische beelden was te zien van 3 november 2007 tot 13 april 2008 in de Lichthal van het Tropenmuseum te Amsterdam. De Bisjpalen, uit boomstammen gehouwen beelden, waarvan sommige meer dan 12 meter hoog, zijn gemaakt door het Asmat volk uit Indonesië en worden gebruikt tijdens het Bisj-ritueel. De 58 palen uit verschillende museumcollecties, hier geplaatst in een ‘magisch woud’, vertellen de verhalen en heroïsche daden van de voorouders. Een 30minuten theatrale voorstelling van authentieke beeld- en geluidclips van het Bisj-ritueel, gecombineerd met een lichtspel van kleuren en schaduwen, brengt de Bisjpalen tot leven.

Juryquotes: “A beautiful and poignant exhibition of artifacts that immerses and transports the viewer into a dynamic and dramatic rainforest environment.”
“This space communicates the sublime quality of the exhibit with a minimal and elegant procession of space and light.”

LEF Future Center is een speciale omgeving waar medewerkers van Rijkswaterstaat samen met relaties kunnen werken aan innovatieve en creatieve oplossingen voor infrastructuur vraagstukken. Om baanbrekend te denken moeten mensen loskomen van hun dagelijkse omgeving. Flexibiliteit is daarom het belangrijkste ontwerpuitgangspunt in LEF Future Center. Met licht en geluid, visualisaties, 360’ projecties, beweegbare vloeren en verplaatsbaar meubilair kan een eindeloze variatie aan sferen en settings worden gevormd en kunnen verschillende gemoedstoestanden (mindsets) opgeroepen worden.