Nieuws

Logeren in Rotterdam in een echte Piet Blom

De officiële opening is pas in oktober, maar het is nu al mogelijk om te logeren in een echte originele Piet Blom ‘Kubuswoning’.

In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwierp Piet Blom in 1978 de Blaakoverbouw, een Rotterdamse 'Ponte Vecchio' met kubuswoningen en karakteristiek binnengebied. Met zijn projecten probeerde Blom een waarlijk stedelijk leven te creëren, waarbij het volkse leven in de Jordaan – waar hij opgroeide –  hem voor ogen stond. In 1963 ontwierp hij 'Wonen als stedelijk dak', een studie naar een woonvorm voor een stedelijke gemeenschap waar, door een menging van functies en een vorm van repetitie die niet zichtbaar meer is, gemeenschapszin wordt gestimuleerd. Het creëren van een werk- en woonomgeving waardoor sociale interactie wordt gestimuleerd, is een terugkerend thema. In 1967 krijgt Blom de kans om 'Wonen als stedelijk dak' te realiseren, zij het niet in een stedelijke omgeving waarvoor het bedoeld was. In een weiland aan de rand van Hengelo verrees de Kasbah, 184 woningen die zich op de 'eerste verdieping' bevinden in een dicht aaneengeschakelde configuratie en daarmee een dak vormen boven een openbaar gebied met onder meer winkeltjes, een park en een klein openlucht theater.
Ook met de Blaakoverbouwing in Rotterdam wilde Blom stedelijk leven creëren door verschillende functies met elkaar te mengen. Zo vormen de 38 kubuswoningen een overdekte brug over de drukke Blaak en ontwierp Blom aan de zuidzijde van de overbouwing grotere kubussen als huisvesting van de Academie van Bouwkunst. Deze grote kubussen zijn nu verbouwd tot Stayokay hostel met 49 kamers en 245 bedden, bar, restaurant en twee vergaderzalen. (Tip voor wie niet in de Stayokay wil slapen, maar wel een kubuswoning van binnen wil zien, bezoek de Kijkkubus.)