Nieuws

Silver Idea Award voor ‘Dobber’ geluidscherm

Brandes en Meurs industrial design heeft met het concept ‘Dobber’ een Silver IDEA Award gewonnen in de categorie Transportation van de International Design Excellence Awards (IDEA), erkenningen van de Industrial Designers Society of America (IDSA). De erkenningen zijn op 29 juli gepubliceerd in Business Week magazine.

Van 1631 inzendingen uit meer dan 15 landen werden er 150 met een Gold, Silver of Bronze Award bekroond. ‘Dobber’ is een concept voor een geluidsscherm voor startbanen, dat eerder dit jaar een eerste prijs won in de ontwerpwedstrijd ‘Create a Barrier of Silence’, uitgeschreven door Amsterdam Airport Schiphol om met oplossingen te komen voor de geluidshinder van opstijgende vliegtuigen van de Polderbaan.

Dobber is een drijvende dynamische geluidswering die met waterballast en drijfvermogen van positie verandert. Dobber mag in vergelijking met een statische voorziening het geluid veel dichter bij de bron afvangen. Hierdoor wordt een effectieve geluidswering mogelijk met minder materiaalgebruik en minder ruimtebeslag. Omdat Dobber op het water drijft en zijn positie regelt door middel van het verpompen van water, kan de constructie licht zijn. Dobber weerstaat piekbelastingen door mee te bewegen met windstoten. Met de toepassing van zonnecellen op het bovenvlak voorziet het scherm ruim in zijn eigen energiebehoefte. Daarnaast levert het ontwerp een bijdrage aan waterberging.

De geluidswerende functie wordt geactiveerd door het inschakelen van pompen die ballasttanks in het scherm vullen met water. Het duurt maximaal vier minuten om alle drijvende elementen op te richten. Hierna is de geluidswering gereed en kan er gestart worden. Het scherm wordt neergeklapt door het water via uitlaatkleppen uit de ballasttanks te lozen in zijn watergang. Hierdoor kantelt Dobber richting een liggende positie en ligt het scherm uiteindelijk vrijwel onzichtbaar in het landschap. De watergang is afgedekt en harde onderdelen liggen minstens een halve meter verzonken onder het maaiveld. In deze situatie wordt er voldaan aan alle eisen op het gebied van vliegveiligheid van landende vliegtuigen.