Nieuws

Colombiaanse architect Simón Vélez ontvangt Prins Claus Prijs

De Grote Prins Claus Prijs van € 100,000,– gaat dit jaar naar de Colombiaanse architect Simón Vélez. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 16 december 2009 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Church without religion, Cartagena, Colombia, ontwerp Simón Vélez in aanbouw (foto: Simón Vélez)

In 2009 staan de Prins Claus Prijzen in het teken van Cultuur en Natuur. Daarmee wil het Prins Claus Fonds de aandacht vestigen op de ingenieuze wijze waarop individuen, groepen en organisaties de natuur gebruiken in hun werk, en daarmee een bijdrage leveren aan ideeën voor oplossingen van het klimaatprobleem.

Door zijn esthetische en technische vernieuwingen heeft Simón Vélez (1949, Manizales, Colombia) de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot en daarmee de bestaande architecturale stromingen uitgedaagd. Na zijn studie aan de Universidad de Los Andes in Bogota heeft Vélez zich geconcentreerd op lokale architectuur en zich verwijderd van de internationaal heersende modernistische beweging. Zijn ontwerpen zijn een mix van lokale ontwerpen, avant-garde technologie en ecologische processen. In het boek, Grow Your Own House, en zijn lezingen en workshops toont hij aan dat bamboe een efficiënt en esthetisch bouwmateriaal is met verregaande implicaties voor sociale ontwikkeling en voor het klimaat. De cultivatie en verwerking van bamboe is ecologisch verantwoord en duurzaam; daarnaast is bamboe een van de efficiëntste planten voor het absorberen van carbon dioxide uit de atmosfeer.

Simón Vélez heeft gebouwen ontworpen in de VS, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Mexico, Jamaica, Panama, Ecuador, India en China, daarnaast is hij nog steeds zeer actief in zijn geboorteland Colombia. Voor zijn waardevolle bijdrage op het gebied van bouwtechnieken en zijn duurzame ontwerpen ontvangt Simón Vélez op 16 december de Grote Prins Claus Prijs.