Nieuws

Kühne & Co winnaar Van der Leeuwprijs

Architektenburo Kühne & Co wint de eerste editie van de Van der Leeuwprijs 2009. Architect Joost Kühne ontving de prijs maandagavond 28 september op de Dag van der Leeuw in Hotel New York in Rotterdam.

Joost Kühne ontwierp en ontwikkelde zijn eigen woning en bedrijfsruimte aan de Boomgaardsstraat, tussen Westblaak en Witte de Withstraat. Vanuit een klein bouwkavel kocht hij luchtrechten om het naastgelegen parkeerterrein te overbouwen. Met één gebouw maakt hij in één keer een straat af tussen twee vitale aders van de stad. Zijn gebouw is een slimme investering, maar voegt ook waarde en betekenis toe aan zijn omgeving. Citaat van juryvoorzitter Peter van der Gugten: 'De persoonlijke betrokkenheid van architecten als Joost Kühne bij de stad is een kapitaal dat gekoesterd moet worden en waar nog veel van te verwachten is.'

Naast Kühne & Co waren ook Singeldingen en Vertrekhal Oranjelijn genomineerd voor prijs.

De Van der Leeuwprijs voor privaat initiatief met meerwaarde voor de stad wordt vanaf 2009 jaarlijks uitgereikt door de Van der Leeuwkring, die bestaat uit Rotterdamse ondernemers in de stedelijke ontwikkeling. Vanuit het private opdrachtgeverschap en persoonlijke betrokkenheid bij de stad Rotterdam willen zij bijdragen aan een vitale Rotterdamse publieke ruimte. De Van der Leeuwkring is een initiatief van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam.