Nieuws

Wieringerrandmeer wint belangrijke Europese architectuurprijs

Het Masterplan Wieringerrandmeer heeft op 4 september 2009 in Berlijn een belangrijke internationale architectuurprijs gewonnen: de LEAF Award 2009 in de categorie Master Planning & Landscaping. LEAF staat voor Leading European Architects Forum. Het Masterplan Wieringerrandmeer heeft de prijs gekregen als beste Europese project voor gebiedsontwikkeling met bescherming van de landschappelijke en natuurlijke waarde van het te ontwikkelen gebied.

Het Masterplan Wieringerrandmeer is ontworpen door de combinatie Palmbout Urban Landscapes en Strootman Landschapsarchitecten. Het Wieringerrandmeer wordt gerealiseerd in een publiek-private samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, de gemeenten Wieringen en Wieringermeer en Lago Wirense, een consortium gevormd door Boskalis en Volker Wessels Vastgoed.
 
Het Wieringerrandmeer wordt een nieuw natuur-, woon- en recreatiegebied in de Kop van Noord-Holland. Het randmeer is een negen kilometer lange waterplas die van Wieringen weer een eiland maakt en met een staandemast route een directe vaarverbinding vormt voor schepen van het IJsselmeer naar het Noord-Hollandse binnenwater en omgekeerd. Een heel nieuw natuur- en watersportgebied dus. Langs de randen komen stranden, jachthaventjes en nieuwe recreatiegebieden om te wandelen, te zonnen en te fietsen. Bovendien komen er in en rondom het meer zo'n 2.000 woningen, die in een periode van tien jaar worden gebouwd.

Lengte randmeer: 9 km
Maximale breedte: 2,5 km
Vaargeul: diepte 4,5 m
Oppervlakte water: 850 ha
Oppervlakte nieuwe natuur: 664 ha
Water-, eiland- en boswoningen: max. 2.100
Recreatiewoningen: 175
Eerste schop in grond: 2011
Eerste water in randmeer: 2013
Afronding gehele project: 2032