Nieuws

Winnaars Parallel Cases Biennale Awards

Op vrijdagmiddag 25 september werd in de monumentale Machinehal op het RDM-terrein de tentoonstelling Parallel Cases geopend en werden de Parallel Cases Biënnale Awards uitgereikt.

foto: Marijke Volkers

Parallel Cases is één van de drie hoofdtentoonstellingen van de 4e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.
Studenten en onderzoekers uit de hele wereld werden uitgenodigd om hun visie op de Open Stad te geven en antwoorden te formuleren op de vraag hoe architecten en stedenbouwers vorm kunnen geven aan de samenleving. Parallel Cases toont 45 projecten uit 20 landen.

Tijdens de opening reikte architect en criticus Lars Lerup namens de jury de door de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ingestelde Parallel Cases Biënnale Awards uit. De jury bestond verder uit rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, criticus Emiliano Gandolfi, hoogleraar stedelijke en regionale economie
Dieter Läpple en architect Floris Alkemade. Er werden drie winnende projecten gekozen die gezamenlijk een geldbedrag van €10.000,- mogen verdelen.

De winnaars:
Leaping the Fence; Olympic Legacy Now van het Royal College of Arts, Londen. In dit project wordt het publiek op vrolijke wijze uitgedaagd om alternatieve gebruiksmogelijkheden te vinden voor het 18 kilometer lange hek dat de Olympische locatie in Londen omsluit, aldus de jury.

Shoafat RC, Bezalel Academy of Art and Design, Jeruzalem. Volgens het juryrapport: “Het project maakt op een bijzonder pregnante manier duidelijk wat de gevolgen zijn van het plaatsen van een Palestijnse nederzetting (een gesloten stad) in een gewone, open stad”.

WOC – Working on Cities, een samenwerking tussen de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Rotterdam en de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST), Kumasi, Ghana. De jury was zeer te spreken over de mooie presentatie van het project, over de breedte van het verrichte locatieonderzoek en over de duurzaamheid van de aangedragen oplossingen.

Eervolle vermeldingen waren er voor de projecten European communities of Europeans (Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Sint
Lucas, Brussel-Gent), Spatial Limbo (Tamkang University, Taipei) en de film Startankstelle (Academy of Visual Arts, Leipzig).