Nieuws

Archiprix 09 genomineerd: A New Breed of Building

Tim Vermeend studeerde af op een ontwerp voor een bouwblok in Aldgate in Londen. Uitgangspunt vormde het vergroten van de typologische en functionele gelaagdheid in de wijk. Hij doet dit door extreem te verdichten waarbij de bestaande structuur niet wordt aangetast.

Het plan voegt een extra laag toe aan een bouwblok in de wijk Aldgate in Londen zonder de bestaande identiteit geweld aan te doen. De bedoeling is om de gelaagdheid van de wijk te vergroten. Het onderzoek naar de geschiedenis van Aldgate leverde een aantal stedelijke typologieën op die bruikbaar toegepast konden worden in het ontwerp. Daarnaast bleek dat er veel ruimte verdicht kan worden in het gebied.
De historie van het gebied leverde op haar beurt aanknopingspunten op voor de te hanteren bouwstijl. In het verleden lieten de verschillende bewoners hun aanwezigheid achter in de bouwstijl, van Joods tot Christelijk.

De bestaande structuur wordt intact gelaten. Zonder ook maar een enkel functionerend gebouw aan te raken wordt een oppervlak van 40.000 m2 toegevoegd. De gebouwde omgeving heeft een hoge kwaliteit en licht en lucht spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Op alle schaalniveaus zijn de extremen van de stad voelbaar.
Een bouwblok is verdeeld in twee extreem verschillende werelden. Beide zijn tot in het kleinste detail ontworpen. Van een vredige woonomgeving tot een bazaar met een ingang van de ondergrondse. Op de bodem van dit gat in het blok bevindt zich een stedelijk zwembad met een grote uitgaansgelegenheid. Alles in één blok en dat zonder inbreuk te maken op de bestaande identiteit!

Now you can smell, hear, see, feel, touch Aldgate bangle town London!!!!

naam
Tim Vermeend
e-mail
website

opleiding / studierichting
Technische Universiteit Delft  / architectuur

mentoren
Arjan van Timmeren, Jaap Dawson

wanneer begonnen met afstuderen
september 2006

wanneer klaar
oktober 2007

favoriete ontwerper
Mackintosh,  Herzog & de Meuron,  Monet

mooiste ontwerp ter wereld
Glasgow Art School

wat doe je nu
Ik ben een architectenbureau gestart UCArchitects en ben partner geworden bij van Helden architecten.