Nieuws —

Pilotwoning Het Entreehuis – Bureau B+B

bron: Bureau B+B

Afgelopen zomer werd op Landgoed de Groote Scheere in Overijssel een door Bureau B+B ontworpen pilotwoning opgeleverd. Het Entreehuis maakt deel uit van een door Bureau B+B ontwikkelde visie en beeldkwaliteitplan voor de toekomst van het landgoed.

Zoals veel landgoederen in Nederland zoekt ook landgoed de Groote Scheere (800 ha) nieuwe manieren om inkomsten te genereren. De bossen kosten geld en de landbouw staat onder druk. In 2003 kreeg Bureau B+B van toenmalig Fortis Vastgoed Landelijk (thans ASR Vastgoed) de opdracht om een visie en beeldkwaliteitplan te maken voor wonen op het landgoed.

Het afwisselende landschap, met bossen, akkers, plassen en beken, vormt het uitgangspunt voor het ontwerp van B+B, waarbij de onderlinge samenhang van de woningen de herkenbaarheid van het landgoed versterken. B+B neemt de bestaande en vergane bebouwing waarvan nog sporen te vinden zijn als uitgangspunt voor twaalf nieuwe woningen. Er worden casco’s opgeleverd die een inhoud hebben variërend van 375 m3 tot 1000 m3, zonder een afgebakende tuin. De karakteristieken van de oude boerderijen en schuren zijn vertaald naar nieuwe woontypologieën. Een hooischuur wordt een uit het graan en gras oprijzend woonhuis dat tegelijkertijd verzonken ligt in het landschap. Dit landschap functioneert als een reusachtige tuin die door haar ligging en natuurlijke morfologie zowel privé als openbaar toegankelijk is.

Bureau B+B uit Amsterdam heeft de eerste woning als pilotwoning ontworpen. Deze woning, die overigens geen deel uitmaakt van het totale aantal vergunde woningen, is in juni 2009 opgeleverd. 'Het Entreehuis' ligt op het einde van het naastgelegen oude lintdorp Anerveen. Deze locatie is zorgvuldig gekozen; de woning vormt, samen met de tegenoverliggende boerderij De Eindhoeve, de toegangspoort naar het landgoed. De zwarte houten woning heeft een strakke lijnvoering en doet denken aan een eenvoudige schuur en gaat daarmee een relatie aan met de oude schuur aan de overzijde van de weg. Het dak ontvouwt zich in het landschap en wordt privé buitenruimte. Door het aanwezige kleine hoogteverschil ligt het houten terras net boven het landschap en maakt afbakening van de privé-ruimte overbodig. Luiken spelen een essentiële rol in het gevelbeeld. De grote verticale luiken aan de zijgevel zorgen voor lichtinval en in de zomer, wanneer ze open staan, fungeren ze tevens als zonnescherm. De horizontale luiken, aan de andere zijgevel zijn kleiner en smaller, als sleuven in de gevel. In plaats van gepotdekselde gevelbekleding is gekozen voor kierende plankdelen die voor een bijzondere lichtinval zorgen. In tegenstelling tot de daken van de oorspronkelijke boerderijen, waarbij het riet over de buitenmuren heen helt, ligt het rietdak van deze woning verzonken in het houten bouwvolume. Zo blijft het idee van de strakke lijn in het grillige cultuurlandschap bestaan.

Het woonhuis en de hooizolder waren twee essentiële ruimtes in een boerderij. Deze historische componenten krijgen een nieuwe betekenis in Het Entreehuis. Door het flexibele casco van de woning ontbreken de muren in de binnenruimte waardoor één grote ruimte ontstaat. Midden in de grote open ruimte hangt de 'hooizolder' als verdieping. Vanuit de openheid van de begane grond leidt een steile trap naar boven. Deze ‘hangende hooizolder’ ademt een intieme, knusse sfeer uit. Wanneer op deze verdieping de luiken worden geopend is er permanent een geweldig vrij uitzicht op het prachtige Overijsselse landschap.

architect
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

opdrachtgever
ASR Vastgoed Landelijk

aannemer
Bouwbedrijf Zweers & Zn B.V. , Ane/ Hardenberg

adres project
Holthonerweg 6a  te Holthone/ Hardenberg

functie gebouw
Entreewoning, woonhuis op landgoed

opgave
Visie en beeldkwaliteitplan voor  nieuwe woningen op het landgoed de Groote Scheere in Overijssel. In deze visie zijn verschillende randvoorwaarden opgesteld die de kwaliteit van het landschap en het wonen waarborgen. 'Entreewoning' is de pilotwoning voor deze visie.

1e schets
2005

start bouw
augustus 2007

in gebruik name
juli 2009 – cascowoning  in verkoop

oppervlakte
ca.180 m2 + kelder

bouwsom
€ 370.000 excl. btw (casco)
           
trots op
nauwe samenwerking tussen alle partijen heeft geleid tot een zorgvuldige uitwerking van de visie tot in het detail