Nieuws

Studio Wieki Somers ‘best of the best’ tijdens Designprijzenfestival in Eindhoven

Tijdens een feestelijke Awardshow in Eindhoven zijn vorige week 20 Dutch Design Awards uitgereikt. Altijd prijs daar  in Eindhoven, want naast de 20 design awards waren er de speciale prijzen, waaronder de Audi Design Award (publieksprijs), de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award, Toon van Tuijl Designprijs en de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award.
The Golden Eye – de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2009 – werd door de internationale jury toegekend aan Studio Wieki Somers. Uit een veld van meer dan 700 deelnemers en 74 finalisten was het werk Merry-go-round coat rack de ‘best of the best’. “Merry-go-round coat rack is een ruimtelijk ballet voor jassen, waarbij het seizoen het kleurenpalet bepaalt. Het zorgt ervoor dat de beleving van het museum begint zodra je binnenkomt, en iets banaals als een garderobe is zelf een kunstwerk geworden. De gebruiker wordt door participatie onderdeel van het design. De betrokkenheid van de designer bij het product is voelbaar, en de technische en esthetische uitvoering is excellent. Al deze kwaliteiten samen maken dit de beste vormgeving van dit moment.”
De ontwerpen van alle finalisten en winnaars zijn van 17 t/m 25 oktober geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. Daarna zal de tentoonstelling internationaal gaan reizen.

Dit zijn de prijswinnaars in de Ruimtelijk Ontwerp categorien, inclusief het commentaar van de jury.

beste privaat interieur: Parksite, Doepel Strijkers Architects i.s.m. LEX-Architecten
De buitenkant van de ruimte doet niet vermoeden wat je binnen aantreft. Door de verrassende aansluiting van de openbare ruimte op het park wordt het park ook benut. Door de indeling van de woning wordt alle beschikbare ruimte optimaal benut. De ‘opgehangen’ slaap- en badkamerunit is een vondst die breekt met architectonische conventies.

beste publiek exterieur: High Tech Campus, Juurlink [+] Geluk
Business parken zijn doorgaans oerlelijk. De High Tech Campus in Eindhoven is een voorbeeld van hoe dit ook kan. De integratie van groen en water en de doordachte styling van de gebouwen maken de campus tot een omgeving waar het prettig vertoeven is. Belangrijk voor de mensen die hier een groot deel van hun leven doorbrengen.

beste product openbare ruimte: Moodwall, Urban Alliance, Jasper Klinkhamer (Studio Klink), Remco Wilcke (CUBE architect), Hans van Helden en Matthijs ten Berge (illuminate Outdoor Media), Matthias Oostrik
De moodwall adresseert een sociaal probleem en draagt tegelijkertijd bij aan een oplossing. De interactie met passanten maakt de omgeving speels, aantrekkelijker en veiliger. Ook het feit dat met verlichting wordt gewerkt draagt bij aan meer veiligheid.

beste interieur commercieel: Merry-Go-Round, Bureau Ira Koers
Het ontwerp scoort hoog op esthetische waarde. Het breekt met het flauwe, boerderette-achtige beeld van een vakantiehuis.

beste interieur cultureel: Merry-go-round coat rack, Studio Wieki Somers
De beleving van het museum begint als je je jas ophangt. Het maakt van een obstakel een onderdeel van het museum. Altijd veranderend, blijvend boeiend object waar de bezoeker aan deelneemt. Iets banaals verandert in een aangename ervaring.

beste autonoom ruimtelijk ontwerp: Flow 5.0, Studio Roosegaarde
Het interactieve en mysterieuze Flow 5.0 is een spel in optima forma. “Het meest opwindende op het gebied van interactief design van de afgelopen jaren.” Het is interessant dat designers ook met luchtverplaatsing werken.