Nieuws

Doek valt voor Architectuur.nl

Het vakblad en de website architectuur.nl, opvolgers van het tijdschrift Bouw, houden op te bestaan. Uitgeverij Reed Business noemt de economische recessie als oorzaak. Daarmee valt het doek voor een van de oudste architectuurbladen van Nederland.

Toen Architectuur.nl nog Bouw was, met op de cover de Zwarte Madonna die ook al niet meer onder ons is.

Misschien was het hernoemen van het ‘oude’ blad Bouw tot het hippe en marketingtechnisch begrijpelijke architectuur.nl (een domeinnaam waarvoor naar verluid nog fors betaald is), al een teken aan de wand. Bouw begon direct na de oorlog als het boegbeeld van het Bouwcentrum in Rotterdam. Als vakblad begeleidde Bouw de wederopbouw en vooral de rationalisatie van de bouw die vanuit verschillende werkgroepen in het Bouwcentrum werd aangestuurd. Vanuit deze deels ideële achtergrond groeide het blad in de jaren zestig en zeventig uit tot een min of meer objectief volger  van de architectuurproductie. Misschien niet het meest sprankelende architectuurblad, maar wel degelijk en betrouwbaar. Jarenlang bood Bouw maandelijks uitgebreide projectdocumentaties van recent opgeleverde gebouwen. Overigens werden de teksten voor deze artikelen (met hulp van de redactie) nog door de architecten zelf geschreven.
In de jaren negentig werd Bouw overgedaan aan de uitgeefgigant Reed Business. Vanaf dat moment golden voor het voormalige ideële/objectieve vakblad opeens de wetten van de markt. De naamswijziging in architectuur.nl is hiervan een voorbeeld. Deze verjongingskuur die gepaard ging met een aanwezigheid op het internet, heeft niet geleid tot voor  een beursgenoteerde gigant  aantrekkelijke winstmarges, zoals eigenlijk geen enkel architectuur vakblad kan.

Met architectuur.nl verdwijnen ook titel als Elsevier Retail, Metaalmagazine, pablad, en –  extra jammer in moeilijke tijden – Feestelijk Zakendoen.  Het wel succesvolle bouwtechnische vakblad Bouwwereld, ook van Reed Business, blijft wel bestaan.

++++++++
Update 30 november 2009
Samen met enige andere titels is Architectuur.nl verkocht aan HD Beheer B.V. in  Leeuwarden. Uitgeverij Eisma, onderdeel van HD Beheer, is een kleinere uitgever actief in educatie en vakbladen.
Architectuur.nl blijft verschijnen, de abonnees hoeven geen nummer te missen.