Nieuws

Duitse winnaressen Euregionale Architectuur Prijs 2009

Afgelopen zaterdag 14 november vond de 19de editie plaats van de Euregionale Architectuur Prijs in het Kármán Auditorium van de RWTH in Aken. Voor deze prijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door SCHUNCK* Architectuur, worden examenprojecten van de zes architectuuropleidingen in Diepenbeek, Luik, Maastricht en Aken aangemeld.

Uit circa 550 afstuderenden van het collegejaar 2008-2009 werden uiteindelijk 35 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. De internationale jury, bestaande uit Luc Deleu, Cédric Libert, Florian Nagler, Wibke Voigt en Moshé Zwarts, besloot na rijp beraad (op 13 en 14 november) de drie prijzen als volgt toe te kennen.

Eerste prijs (2.500 euro): Luise Kister (RWTH Aachen) voor haar project Waterkrachtcentrale Chlus.
Reactie van de jury: “Dit project was al vanaf het begin de grote favoriet van de jury en een duidelijke winnaar. Alle architectuurfanaten zouden dit utilitaristische gebouw eens moeten bekijken. De programmatische aanpak waarmee het is ontwikkeld, heeft geleid tot een bijzondere en emotionele ruimte waarin een aantal archetypes en verwijzingen zijn verwerkt, zoals Carcieri van Piranese. Het gebouw bevindt zich op hetzelfde niveau als het landschap en vormt hierdoor onderdeel van een presterende infrastructuur. Dit prachtig gepresenteerde project is duidelijk met liefde gemaakt”.

Tweede prijs (1.250 euro): Irina Matei (RWTH Aachen) met haar project Das Haus der Fakultät.
Reactie van de jury: Het is een van de weinige projecten dat is opgezet in een stedelijke context. Tevens is het een zeer persoonlijk project. Twee verschillende torens, namelijk een kleine toren met elegante verhoudingen en een grote toren met grove lijnen, zijn op poëtische wijze naast elkaar geplaatst. De grote toren is nog niet af en moet nog volwassen worden. Het project bevat een interessant onderdeel. Door de split-level workshops is het veel meer dan slechts een opeenstapeling van verdiepingen.

Derde prijs (500 euro): Adrian Daraban (RWTH Aken) met Slawisches Epos.
Reactie van de jury: “Dit zeer romantische en politieke project bestaat uit een 200 meter lange gang die leidt naar twintig enorme controversiële schilderijen. Het resultaat is een scherp volume waarin de kleine schaal van de expositieruimtes wordt gecombineerd met de grote schaal van het landschap. De eenpersoons-kijkruimtes zijn goed ontworpen en hebben een heel speciale vorm”.

Eervolle vermeldingen gingen nog uit naar de volgende vier afgestudeerden:
1. Sebastian Claussnitzer (RWTH Aken) met Sonnenturm
2. Lio Cools (PHL Diepenbeek) met Rowin’ Line
3. Charlotte Matz (ISA St. Luc Liege) met Un centre d’interpretation a Pompei
4. Dietlind Schalte (RWTH Aken) met het project Hochkant am Alsterfleet