Nieuws

En de winnaars zijn…..

Afgelopen weekend werden maar liefst vier designprijzen uitgereikt: de Designprijs Rotterdam, de Great Indoors, de Lensvelt de Architect interieurprijs en de Thonet Mart Stamprijs. En de winnaars zijn…

Designprijs Rotterdam
 
De prijs die voor het eerst in 1993 werd toegekend, richt zich op de creatieve positie van de deelnemer en in mindere mate op het autonome product. De prijs, aldus de website, zoek de belangrijkste creatieve visies die in de voorafgaande twee jaren een bijzondere positie vertegenwoordigd hebben in het ontwerpvak.  
Voor deze editie zonden 168 ontwerpers werk in, tien daarvan werden genomineerd, hieruit koos een internationale jury een winnaar en kon 'het publiek' via het internet zijn voorkeur kenbaar maken.  
De vakjuryprijs ging naar studio Joost Grootens voor zijn Vinex Atlas. De kwaliteit van zijn werk is door de internationale jury unaniem omschreven als eigentijds en van wereldklasse. Zijn mentaliteit bevalt de jury: "Grootens hecht groot belang aan de helderheid van de informatie. Zijn ontwerp beoogt duidelijk de lezer te dienen. Ontwerpen is bij Grootens geen egoïstische actie, noch de verbeelding van een particuliere visie. Het resultaat is tegelijk schitterend en functioneel."
De publieksprijs werd uitgereikt aan grafisch ontwerpbureau Gorilla, zij kregen 1953 stemmen. De genomineerde ontwerpen zijn nog tot 10 januari te zien in het Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Designprijs Rotterdam
Studio Joost Grootens
The daily Gorilla

The Great Indoors

The Great Indoors is een internationale interieurprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De prijs is een initiatief van Frame magazine, Marres en NAiM/Bureau Europa. Dit jaar vond het evenement voor de tweede maal plaats, met een record aantal inschrijvingen, 380.
Prijzen waren er voor:
OMA (NL) in de categorie Show & Sell voor hun Prada Transformer (Seoul 2009). "This submission was the clear winner within this category. Instead of one function, multiple functions; instead of one atmosphere, multiple atmospheres; instead of one perspective, multiple perspectives. And all this not within a virtual reality, but captured in its own materialism, so that it even takes cranes to make this constructivist craving a reality, one century later. For the jury, this was a perfect example of a project that transcends the now, simultaneously representing a future and a past, while at the same time reflecting critically upon the classic question of representation."

Design Spirits Co. (JP) in de categorie Relax & Consume voor het interieur van Beijing Noodle no. 9, Las Vegas 2008.  Het juryrapport: "In this submission, the jury sees a new self-awareness in which Asia is no longer an importer, but an exporter of design talent, in this case to Las Vegas, as a worldclass entertainment centre. This design is entertainment, and many jury members
found themselves wrapped up in a multifaceted spectacle of food and design.
The fact that its play of contrasts throws the viewer off an all too blatant readability elevates this design beyond the elemental. This combination of self-awareness, entertainment and depth makes this submission a winner.."

i29 Interior Architects (NL) in de categorie Concentrate & Collaborate voor Gummo's Recycled Office, Amsterdam 2009. Uit het juryrapport: "Every interior is subject to temporality, but this design combines temporality with sustainability. And yet it does not fall back on an aesthetic of temporality, which the jury did see in many other projects. Here, temporality is not an ideology. For the jury, this project represents a combination of modest resources, expressive quality
and an effective manoeuvre, answering society’s demand for sustainability in a
manner that is as aesthetic as it is convincing."

In de categorie Serve & Facilitate wonnen Bureau Ira Koers & Studio Roelof Mulder (NL) een prijs voor hun ontwerp voor de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. "The modest budgets and the temporary nature, in combination with the abstract design quality make this project a clear winner. In recent years, contemporary interiors have frequently been framed around themes, certainly where temporality has been in play. The jury unanimously appreciated the fact that this interior was defined by an abstract functionality, offering broad latitude for reflection.."

En de prijs voor meest interessante ontwerpbureau ging naar het Zweedse bureau Guise.  Uit het juryrapport: "The jury rewarded Guise with the award of Design Firm of the Year not so much for its grand portfolio, but because of its attempt to introduce once more notions of restraint and modesty in the field of interior architecture. Not so much as a style and certainly not as a reflection of a certain morality, but as a design methodology that leads in this case convincingly to a graphic aesthetic. Guise proofs that interior architecture is not only about budget, but is about employing means – even modest means – intelligently in order to combine functionalist demands and a longing for identity. The jury recognizes in this approach a possible future for an interior architecture in times of ‘Changing Ideals’."

The great indoors
The great indoors – workshops
OMA
Design Spirits
I 29
Ira Koers
Roelof Mulder
Guise

LAI 2009

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2009 is uitgereikt aan MVRDV met Richard Hutten voor het ontwerp van The Why Factory Tribune in de TU Delft.
Voor het tijdelijke interieur van de faculteit Bouwkunde in het voormalige hoofdgebouw van de TU Delft ontwierp MVRDV in de nieuwe oostelijke serre een oranje, houten tribune die uit de vloer lijkt op te rijzen. De maquette- en werktafels zijn ontworpen door Richard Hutten.
Volgens de jury is dit een zeer effectief werklandschap, dat niet is gericht op representatie, maar waarin de studenten hun gang kunnen gaan. De stapeling van volumes is niet alleen doelmatig vanwege de ruimtes onder de tribune, maar levert ook een sterk architectonisch beeld op. De jury onderkent ook de belangrijke rol die de opdrachtgever bij de totstandkoming van dit ontwerp heeft gespeeld. In korte tijd zijn goede, compromisloze keuzes gemaakt. De tribune is daarmee ook een pleidooi voor korte, maar krachtige ontwerptrajecten.

LAi 2009
MVRDV
Richard Hutten

Thonet Mart Stamprijs

De directie van Thonet en de redactie van de Architect reikten dit jaar voor de derde maal de Thonet Mart Stamprijs uit. De prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt. Maartje Nuy en Joost van Noort kregen de prijs voor hun stoelontwerp VOUWWOW. De jury: "De VOUWWOW is een breed inzetbare vouwstoel, gemaakt van gerecycled honingraatkarton. Via enkele simpele handelingen kan de stoel worden opgevouwen tot een compact, lichtgewicht en gemakkelijk te dragen pakket. In de Vouwwow experimenteren ontwerpers Maartje Nuy en Joost van Noort op boeiende wijze met het materiaal karton, dat gerecycled papier als grondstof heeft en biologisch afbreekbaar is. De jury is unanieme van mening dat de VOUWWOW door de vormgeving, het comfort en de duurzaamheid er in alle opzichten uitspringt, een verrijking is van het huidige repertoire en zich fantastisch laat gebruiken in interieurs."

Thonet Mart Stamprijs
Vouwwow