Nieuws

‘Van Meer naar Delta’ wint Delta Water Award

De eerste Delta Water Award is gewonnen door ‘Van Meer naar Delta’, het plan van BAM Infraconsult, AM, Deltares en LOLA landscape architects. Deze prijs voor het best uitgewerkte idee voor de delta van de toekomst werd uitgereikt door Commissaris van de Koningin van Zeeland Karla Peijs en juryvoorzitter David Luteijn. Het winnende plan pleit voor het terugbrengen van het getij in de Grevelingen en de Volkerak.

De inzending 'Van Meer naar Delta' beschrijft de transformatie van een statisch merengebied naar een dynamische delta. De focus wordt gelegd op de toetreding van een gedempt getij in de Grevelingen en het Volkerak, waardoor problemen met waterkwaliteit en ecologie kunnen worden opgelost. Het toelaten van getij biedt ook mogelijkheden om een bredere recreatiemogelijkheden aan te bieden in het gehele gebied. Een voorbeeld hiervan is een zeejachthaven aan de Brouwersdam naast de toekomstige schutsluis, nieuwe getijdenhavens langs de oevers en bewoonbare natuureilanden. De transformatie van de Grevelingen en Volkerak kan een begin zijn voor de grote verandering van de Zuidwestelijke Delta in dynamisch delta gebied.

Het innovatieve plan sluit aan bij de nieuwe koers van de Zuidwestelijke delta. Deze is gericht op het terugbrengen van de dynamiek in de door de waterwerken afgesloten merengebieden. De jury: ‘De winnaars verbinden op slimme wijze ecologische en economische belangen. Met hun brede visie verbinden en versterken ze bestaande ideeën.’

Het team was één van de zes genomineerden die in februari door de vakjury is geselecteerd uit twintig inzendingen. Deze genomineerde teams van jonge wetenschappers en studenten kregen het afgelopen jaar de mogelijkheid om hun idee verder uit te werken, ondersteund door wetenschappelijke programma's. Naast een geldbedrag van 15.000 Euro, krijgen de winnaars een studiereis naar de Yangtze-delta in China.

De Delta Water Award is een prestigieuze prijs voor jong talent met het sterkste innovatieve idee voor de toekomst van deltagebieden. De Delta Water Award is ingesteld om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden die de Zuidwestelijke Delta biedt als laboratorium voor Delta Studies. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, Hogeschool Zeeland, Roosevelt Academy, Delta NV, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, Stichting Leven met Water, Waterschap Zeeuwse Eilanden en Zeeland Seaports. Dat gebeurt onder auspiciën van het Kennis Netwerk Delta Water waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven hun krachten bundelen.