Nieuws

Bakema Fellowship voor Dietmar Koering

De Jaap Bakema fellowship 2009/2010 is toegekend aan de Duitse architect Dietmar Koering voor zijn onderzoek ‘Floating Permaculture – Constraints for European offshore-farming’. Dietmar Koering behaalde in 2007 zijn Master of Architecture aan de Barlett Faculty of Built Environment (University College of London) en werkt momenteel bij Andrew Wright Associates in Londen. Koerings onderzoek richt zich op een ‘floating permaculture’, waarin energie- en voedselproductie samengebracht worden in een duurzame, drijvende boerderij in de Noordzee; een combinatie van cybernetica en autonome landbouw. ‘Floating permaculture’ biedt, aldus het persbericht, een antwoord op het toekomstige én realistische scenario dat op korte termijn door onder andere overstromingen en overpopulatie de huidige vormen van landbouw niet meer mogelijk zullen zijn. Waar verschillende ontwerpers al een poging doen om landbouw weer onderdeel te maken van de stedelijke omgeving, gaat Koering nog een stap verder door te streven naar een autonoom systeem dat niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Het voorstel van Koering werd geselecteerd uit 40 inzendingen, afkomstig uit Europa en Azië, vanwege de innovatieve en oplossingsgerichte aanpak van actuele maatschappelijke vraagstukken als energie- en voedselproductie. De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro. In 2010 zal het door de Jaap Bakema Foundation ondersteunde onderzoek van Koering leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in het tijdschrift A10 new European architecture.