Feature

Goed Nieuws Show: opgeleverd in 2010

ArchiNed vroeg een handjevol architecten of er nog iets werd opgeleverd in het komende jaar. Zelden is onze redactie mailbox zo snel volgelopen. Kijk mee naar een selectie van meer dan dertig prachtprojecten die volgend jaar worden voltooid.

Wij vroegen een vijftigtal architecten om een gebouw in te sturen dat in 2010 zal worden opgeleverd. Ruim dertig bureaus stuurden in. Bij meerdere opleveringen moest er een gekozen worden. De tekst is (een samenvatting) van de architecten zelf en een antwoord op de vraag wat er zo bijzonder is aan het gebouw.

De Machinegebouwen in Antwerpen, ontwerp Abbink de Haas architecten

De Machinegebouwen
Een bijzonder project omdat het – tegen alle tegenslagen in – in het kader van de Meesterproef 2001 (initatief van Vlaams Bouwmeester: opdrachten voor jonge architecten en opwaarding overheidsarchitectuur, een van de weinig edities waarbij NL afgestuurderen waren geselecteerd) is uitgevoerd. En omdat het een zeer ongebruikelijk opgave betreft, een gebouw enkel voor het beschermen van machines. Meestal worden deze opgaves door de overheid zelf – bijvoorbeeld in de vorm van eenvoudige loodsen – getekend.

locatie: Antwerpen
bureau: Abbink de Haas architecten
oplevering: 2010

Woongebouw Van Tijenbuurt Amsterdam, ontwerp DOK architecten

Sociale woningbouw gevat in een alzijdig, sensueel en markant gebouw in een dieprode kleur. Bijzondere plattegronden, met aan twee kanten licht.

bureau: Dok architecten (Liesbeth van der Pol)
locatie: Van Tijenbuurt, Amsterdam
oplevering: mei 2010

Dorpscampus Oosseld in Doetinchem, ontwerp DAAD

Dorpscampus Oosseld
Voor de wijk Oosseld in Doetinchem heeft DAAD 36 appartementen ontworpen. Verdeeld over drie gebouwen met elk 12 appartementen. In een aantal stappen zijn de randvoorwaarden uit het stedenbouwkundig plan geherinterpreteerd. De positie van de appartementen binnen de blokken is herverdeeld; in plaats van 4 per laag wordt de verdeling 4-5-3. Hierdoor kan op de begane grond een goede overgang privé-openbaar gemaakt worden en ontstaat een grotere vrijheid in het bepalen van de daklijn. Dit heeft sculpturale woongebouwen opgeleverd  met het karakter van drie grote woningen die het gevarieerde daklandschap Oosseld zullen gaan versterken.

locatie: Burgemeester Lovinklaan te Doetinchem
bureau: DAAD
oplevering: maart 2010

ontwerp voor het ACTA opgebouwd uit exemplaren van het recent bij uitgeverij 010 verschenen boek ‘BC AD Benthem Crouwel 1979-2009’

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
ACTA is een internationaal toonaangevende wetenschappelijke instelling van de VU en de UvA. In één gebouw zijn drie kernactiviteiten (onderwijs, onderzoek en zorg) van de faculteit verenigd. De vierkante laagbouw van zeven verdiepingen met, zwevend daarboven, een kleiner volume worden van elkaar gescheiden door een transparante tussenlaag, waar het restaurant een blikvanger is. De gebruikers ervan hebben een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Het uitgekiende streeppatroon op de glazen gevel vond zijn inspiratie zowel in de wisselende wolkenluchten boven de Zuidas als in de röntgenfoto’s die in de tandheelkunde worden gebruikt. Afhankelijk van de waarnemingshoek en weersomstandigheden laat het gebouw steeds een ander gezicht zien.

locatie: Mahlerlaan, Amsterdam
bureau: Benthem Crouwel Architekten
oplevering: oktober 2010

Spoorzone Staalmanplein in Amsterdam, ontwerp Arons en Gelauff architecten

Spoorzone Amsterdam Slotervaart
De Amsterdamse Staalmanpleinbuurt (Slotervaart) is één van de Vogelaar-buurten die door De Alliantie worden geherstructureerd. De eerste fase, Spoorzone en Hart Staalmanpleinbuurt, is nu in aanbouw. Er ontstaat een zeer gedifferentieerd programma, dat radicaal breekt met de functiescheiding uit de modernistische stedenbouw. Ruim 450 woningen worden op inventieve wijze verweven met een moskee, een basisschool, een kinderdagverblijf, een gymzaal, 30 bedrijfsruimten en een verpleeghuis. De eeuwige discussie 'traditionalisme versus modernisme' wordt hier ontbonden in stedenbouw en architectuur. De binnenstedelijke rijkdom van de traditionele functiemenging is zeer gevarieerd uitgewerkt in een eigentijds idioom.

locatie: Spoorzone Staalmanplein (Ottho Heldringstraat) in Amsterdam: Arons en Gelauff architecten (supervisie) met OD 205.
Hart Staalmanplein: Onix (supervisie) met Wingender Hovernier architecten. oplevering: gefaseerd vanaf zomer 2010 tot november 2010

Hotel Heppie, Geldrop, ontwerp Drost + van Veen architecten i.s.m. DS Landschapsarchitecten

Hotel Heppie
Hotel Heppie is gebouwd in opdracht van Stichting Heppie. Stichting Heppie verzorgt vakanties voor kinderen die een beetje extra aandacht kunnen gebruiken. Het Hotel staat tussen de bomen, licht verdiept in glooiend zand, uitkijkend over het ven. Ontworpen als onderdeel van dit landschap, in harmonie met de omgeving, zorgvuldig gepositioneerd tussen de karaktervolle oude dennen. Duurzaam materiaalgebruik en het begroeide dak versterken het beeld.
Het Hotel is gemaakt als speelgebouw waar kinderen op kunnen klimmen en klauteren. De dragende houten kolommen zijn ook speeltoestel. Fel gekleurde bouwsels steken door het dak, uitkijkend over het bos als boomhutten in een boom. Bos en gebouw; samen één landschap, één groot speelbos. Kinderparadijs.

locatie: Geldrop/ Mierlo, Noord-Brabant   
bureau: Drost + van Veen architecten i.s.m. DS Landschapsarchitecten
uitvoering: 2010
oplevering: 2011

Interieur kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag, ontwerp GROUP A

Interieur kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen
Het interieur van het nieuwe kantoor van Pels Rijcken, in het vernieuwde Babylon, kent een aantal uitdagingen. Zo is de ingang van het complex gekoppeld aan het Centraal Station, terwijl Pels Rijcken ook om een ingang op maaiveld vroeg. GROUP A heeft dit opgelost door een gesplitste entree op de begane grond en tweede verdieping, met een panoramalift als verbinding. Daarnaast grenst een deel van het kantoor aan een blinde wand. GROUP A heeft ook aan deze uitdaging een positieve wending gegeven: de blinde muur is nu de locatie van de bibliotheek, waar boeken beschermd worden tegen invloeden van buitenaf.

locatie: Bezuidenhoutseweg, Den Haag
bureau: GROUP A
oplevering: april 2010

Vancouver in Rotterdam, ontwerp Claus en Kaan architecten

Vancouver
Het project is van belang aangezien het een monolithisch, wit, betonnen gebouw is in een complexe stedenbouwkundige situatie.

locatie: Rotterdam, Laan op Zuid
bureau: Claus en Kaan Architecten
oplevering: maart 2010

Bètafaculteit De Uithof in Utrecht, ontwerp Architectuurstudio HH

Bètafaculteit De Uithof
De Uithof Campus van de Universiteit van Utrecht is sinds de jaren negentig architectonisch steeds belangrijker geworden. De UU heeft veel architecten aan het werk gezet een vooruitstrevende universiteit vorm te geven. Sinds 2007 werkt Architectuurstudio HH aan de nieuwe Bètafaculteit, welk in het najaar van 2010 wordt opgeleverd. Met dit gebouw wordt een nieuwe fase van faculteitsgebouwen ingegaan. Een geheel open landschap, waar vijfhonderd wetenschappers en studenten zullen werken aan onderzoek en onderwijs, brengt het type ‘faculteit’ op een hoger niveau. Het gebouw kent geen gangen met afgesloten en volgestopte kamers. Onderling contact en transparantie is het nieuwe paradigma. Deze visie van de universiteit heeft Architectuurstudio HH omgezet in een uitgesproken ontwerp.

locatie: Universiteit Utrecht, Uithof
bureau: Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger en Laurens Jan ten Kate)
oplevering: november 2010

Woonzorggebouw Heydeborg in Hilversum, ontwerp HVDN architecten

Verplaatsbaar woonzorggebouw Heydeborg
De gehele ontwikkeling van dit woonzorggebouw duurt minder dan een jaar en springt daarmee snel in op de dringende behoefte aan zorgfaciliteiten. Na vijf jaar wordt het verpleeghuis van ca. 5200 m2 gedemonteerd en elders in het land ingezet voor opnieuw zorg, wonen of een andere doeleinde.
De verplaatsnbaarheid maakt het gebouw duurzaam én zorgt het voor een grotere investeringsruimte en dus grotere kwaliteit dan wanneer het gebouw maar voor een korte periode in gebruik zou zijn. Tegelijkertijd maakt de modulaire opbouw het mogelijk om snel te reageren op demografische ontwikkelingen zonder dat dit ten koste gaat van wooncomfort en uitstraling van een gebouw. Dit verpleeghuis is daarmee niet alleen duurzaam in ecologische zin, maar ook in maatschappelijke zin.

locatie: Soestdijkerstraatweg, Hilversum
bureau: HVDN architecten
oplevering: februari 2010

Basisschool De Haven, Doetichem, ontwerp IAA Architecten

Basisschool De Haven
Langs een nieuw aan te leggen laan nabij het centrum van Doetinchem wordt basisschool De Haven gebouwd. Vanaf de nieuwe laan naar achteren toe worden de kappen steeds minder hoog om aan te sluiten op de omringende woningen. De stedenbouwkundig gewenste kappen zijn gebruikt om een school met een bijzonder, ruimtelijk interieur te maken. Rommelige elementen als installaties en buitenbergingen zijn onder de kappen opgenomen. Onder de schuine daken bevinden zich leslokalen, een ruime entreehal met tribunetrap, docentenkamer, computerwerkplekken etc. De buitenhuid bestaat uit slechts twee materialen; dakpannen en planken.

locatie: Doetinchem
bureau: IAA Architecten (Wieteke Nijkrake)
oplevering: januari 2010

Entreegebouw Paleis Het Loo Nationaal Museum, ontwerp Koen van Velsen

Entreegebouw Paleis Het Loo Nationaal Museum
Het ontwerp van Architectenbureau Koen van Velsen voor een nieuw entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum werd na een prijsvraag in 2006 door Rijksbouwmeester Mels Crouwel voorgedragen als het winnend ontwerp en is sindsdien, in nauw overleg met de Rijksgebouwendienst en Paleis Het Loo, verder ontwikkeld. Het ontwerp bouwt voort op de aanwezige ruimtelijke scenario's. De locatie van het entreegebouw past naadloos in de opzet van het aanwezige landschap en maakt een heldere verbinding tussen gebieden. Het gebouw is duidelijk zichtbaar vanaf het parkeerterrein en presenteert zich aan de bezoeker als het gezicht van het Nationaal Museum. Het entreegebouw vormt een duidelijke beëindiging van de as met het Paleis en is geplaatst op afstand van het symmetrische ensemble van het stallencomplex. Het fungeert als scharnierpunt tussen het Paleis en het Paleispark met de assen, de parkeerplaats en het Kroondomein.

locatie: Apeldoorn
bureau: Koen van Velsen
oplevering: najaar 2010

Rabobank bestuurscentrum in Utrecht, ontwerp Kraaijvanger•Urbis

Rabobank bestuurscentrum
Bij de uitbreiding van het Rabobank bestuurscentrum waren de uitgangspunten voor het ontwerp een volledig modern kantoorconcept, duurzaam bouwen en vergaande transparantie. Een continue doorlopende plint met luifel vormt de begrenzing op straatniveau. Op deze plint staan de bestaande bebouwing en de uitbreiding. De hoogbouw bestaat uit twee enigszins verdraaide torens die worden samengevoegd door een volledig glazen dubbele huid. Verticale tuinen verbinden de toren met een plaza en de bestaande bebouwing.

locatie: Utrecht
bureau: Kraaijvanger•Urbis
oplevering: oktober 2010

Theater en Congres La Llotja, Lleida in Spanje, ontwerp Mecanoo

Theater en Congres La Llotja
De berg Seu Vella en rivier de Segre markeren in de hoogte en de laagte het bergachtige landschap waarin Lleida ligt, na Barcelona de tweede stad van Catalonië. Op de oever van de Segre, iets buiten het centrum van de stad, komt La Llotja, een groot congrescentrum met theater, geflankeerd door twee eveneens nieuwe woongebouwen. Mecanoo heeft het landschap van Lleida opgevat als een boeiend decor waarvoor het trio is neergezet, iets van de rivier af: de woongebouwen strak verticaal, het congrescentrum vormenrijk horizontaal. Het grote natuurstenen bouwwerk lijkt aan de Spaanse aarde te zijn ontsproten. De liggende vorm van het gebouw levert op het dak een grote tuin op, terwijl onder de uitkragingen een plein begint voor evenementen met de trappen van het naastgelegen gebouw als tribune. Op het natuurstenen plein staan winterharde palmbomen. Ze benadrukken het gevoel dat Mecanoo altijd wilde bereiken: dit is het strand van Lleida!

locatie: Lleida, Spanje
bureau: Mecanoo
oplevering: 2010

Blok 11 in Almere, ontwerp Mei Architecten

Blok 11
De gevel bestaat uit 2 innovatieve onderdelen. De RVS geperforeerde gevelplaten zijn dmv zgn ‘dieptrektechniek’ gemaakt door een producent uit de automotive industrie en speciaal ontwikkeld voor toepassing in dit project. De figuratie bestaat uit een tableau vivant van vogels, windmolens, tuinkabouters en vogelhuisjes, kenmerkende beelden voor de provincie Flevoland. De perforatie (40%) van de platen zorgt voor natuurlijke ventilatie van de parkeergarage en voor een open uitstraling, met name als het donker is. Het andere bijzondere aspect van de gevel zijn de natuurlijke elementen, zoals geïntegreerde plantenbakken met specifieke beplanting gebaseerd op de oriëntatie van de gevel.

locatie: Almere
bureau: Mei Architecten en stedenbouwers B.V.
oplevering: maart/april 2010

Balancing Barn, Suffolk in Engeland, ontwerp MVRDV

Balancing Barn
De Balancing Barn is een vakantiehuis in de buurt van Thorington in Suffolk, Engeland. Living Architecture, een Britse organisatie die zich inzet voor bijzondere architectuur en architectuur als beleving, gaf de opdracht voor het ontwerp van een reeks opmerkelijke vakantiewoningen in Groot Brittannië. MVRDV ontwierp een van deze woningen die qua materiaal en uitstraling aansluit bij de uitzonderlijke natuur van de locatie. De woning reageert door haar architectuur en techniek op de vorm van de kavel, reageert op de natuur en becommentarieert door middel van de overhangende vorm en de reflecterende gevelmaterialisatie de vorm van de traditionele boerenschuur.

locatie: Thorington in Suffolk, Engeland
bureau: MVRDV
oplevering: april 2010

Museum Aan de Stroom (MAS), Antwerpen in België, ontwerp Neutelings Riedijk Architecten

Museum Aan de Stroom (MAS)
Het Museum Aan de Stroom (MAS) is een 60 meter hoge toren van op elkaar gestapelde museumzalen, gesitueerd in de oude dokken van Antwerpen. De panoramische spiraalgalerij brengt de bezoekers met roltrappen naar boven. Het museumplein wordt gevormd door een enorme mozaïek van Luc Tuymans. Het MAS is het belangrijkste museumproject in Vlaanderen waarvan verwacht wordt dat het dat door zijn krachtige uitstraling en vernieuwende typologie uitgebreide belangstelling zal trekken. De oplevering is voorzien in het voorjaar van 2010, de publieke opening pas in het voorjaar van 2011. In de tussenliggende periode zijn groepsrondleidingen mogelijk op afspraak.

locatie: Antwerpen, België   
bureau: Neutelings Riedijk Architecten
oplevering: maart 2010
publieksopening: mei 2011

Dinteloordstraat, Pendrecht Rotterdam, ontwerp De Nijl Architecten

Dinteloordstraat, Pendrecht Rotterdam
De Nijl Architecten heeft voor de vernieuwing van de Tiengemetenbuurt en Ossenissebuurt het stedenbouwkundig plan ‘De tuin op het zuiden’ gemaakt, waarin we ook twee appartementencomplexen aan de Dinteloordstraat en Burghsluissingel realiseren. De Dinteloordstraat is het eerste bouwproject dat wordt voltooid. Het wooncomplex bestaat uit twee identieke gebouwen aan weerszijden van de Dinteloordstraat. De bebouwing bestaat uit vier woonlagen op een onderbouw met parkeren en bergingen. De oorspronkelijke rooilijnen van de ‘Pendrecht-stempel’ zijn het vertrekpunt voor de hoofdmassa. De gebouwen vormen een hof aan de Dinteloordstraat, een motief dat in Pendrecht vaak is toegepast. De hoofdtoegang van de gebouwen ligt aan deze hof.

locatie: Pendrecht, Rotterdam
bureau: De Nijl Architecten
oplevering: april 2010

Maggie’s Centre Gartnavel
In 2007, Maggie’s Centre approached OMA to design a new centre on the grounds of Gartnavel hospital in Glasgow, close to the Beatson West of Scotland Cancer Centre. OMA’s designed a single-level building in the form of a ring of interlocking rooms surrounding an internal landscaped courtyard. Seemingly haphazardly arranged, the building is actually a carefully considered composition of spaces responding to the needs of a Maggie’s Centre and providing a refuge for those coping with cancer. The building is designed as a sequence of interconnected L-shaped figures in plan that create clearly distinguished areas – an arrangement that minimises the need for corridors and hallways and allows the rooms to flow from one to another.

locatie: Glasgow, Scotland
bureau: Office for Metropolitan Architecture
oplevering: 2010

Woongebouw Prisma, Vinkhuizen in Groningen, ontwerp NL Architects

Woongebouw Prisma
Prisma is een woongebouw met 52 appartementen in de Groningse wijk Vinkhuizen. Het gebouw telt 16 verdiepingen en is gerealiseerd in opdracht van woningbouwvereniging De Huismeesters. Op de begane grond bevindt zich een zogenaamd ouderkind centrum.
Het blijf merkwaardig dat in een land waar je oneindige vergezichten hebt zo gauw je boven de ‘boomgrens’ komt zo weinig hoge woongebouwen worden gerealiseerd. Prisma is een stapeling van appartementtypes die naar boven toe smaller wordt; een drie-traps setback. De buitenruimte wordt om het gebouw geplooid. Uitgangspunt is dat de balkons per categorie dezelfde afmetingen hebben. Als gevolg van de verjonging zijn ze aan de bovenzijde breed en vlak en worden ze naar beneden toe smaller en dieper.

locatie: Vinkhuizen, Groningen
bureau: NL Architects
oplevering: februari 2010

Hart Staalmanplein in Amsterdam, ontwerp Onix

Hart Staalmanplein, Slotervaart
Het programma in het opengewerkte en toegankelijke bouwblok is een afspiegeling van de hele maatschappij. Het plan biedt naast woningen plaats aan een moskee, brede school, kinderdagverblijf en andere buurtvoorzieningen.
Het plan reageert aan oostelijke en westelijke rand op bestaande bebouwing in hoogte, vormgeving en materialisatie. Het groene informele en open karakter van de Westelijke Tuinsteden is bepalend voor de uitwerking van het binnengebied.
De openbare ruimte van het park wordt het blok ingetrokken en leidt via een openbare route door het blok heen. Hierdoor heeft elk gebouw een dubbele oriëntatie. Zo is het schoolplein tevens entreegebied van de woningen.

locatie: Staalmanplein, Slotervaart, Amsterdam
bureau: Onix
oplevering: maart 2010

Fiets- en voetgangersbrug over de N348 bij Deventer, ontwerp ONL [Oosterhuis_Lénárd]

Fiets- en voetgangersbrug over de N348
De 'design & build'-combinatie van het Rotterdamse Architectenbureau ONL [Oosterhuis_Lénárd] en Dura Vermeer zal in 2010 de fiets- en voetgangersbrug over de provinciale weg N348 en het Overijsselse kanaal in Deventer opleveren. Eén lange licht gekromde elastische lijn bepaalt de contour van de brug. Alle overige lijnen werken maximaal mee om deze beweging te ondersteunen en de brug haar slanke sculpturale karakter te geven. De vouwlijnen verdwijnen langzaam in het talud waardoor de brug samensmelt met het landschap. Bovendien zorgen de vouwlijnen aan weerszijden van het brugdek voor een tweedeling in de reflectie van de omgeving en de eigen schaduw van de brug. Balustraden, brugdek, de uiteinden, de ondersteuningen, alles is in beton uitgevoerd en van een gedekte wit-getinte coating voorzien. De toepassing van de traditionele in-situ bouwmethode met de soepele vormgeving maakt deze brug tot een uniek project.

locatie: N348 bij Deventer
bureau: ONL [Oosterhuis_Lénárd]
oplevering: 2010

‘Quartier’ Parijsch in Culemborg, ontwerp SCALA Architecten

‘Quartier’ Parijsch
Een half gesloten blok van 59 appartementen om een collectieve groene hof, bovenop een halfverdiepte parkeerkelder. Het project is gelegen in een buurt zonder auto’s op straat, nabij een winkelcentrum. Op het binnenhofje bevindt zich een combinatie van privé tuintjes, voordeuren, collectief groen en een klinkerpad dat leidt naar een gemeenschappelijke beschutte ontmoetingsplek met uitzicht over het water.
Op de begane grond heb je souterrain woningen die vanaf het hofje, danwel via een trapje aan pleinzijde worden ontsloten. Daarboven zitten 1-laagse appartementen met een galerijontsluiting. Op de 3e verdieping zijn maisonettes met een galerijontsluiting, voorzien van een ruim dakterras.

locatie: Culemborg
bureau: SCALA Architecten
oplevering: januari 2010

Vernieuwing Dudokhaken in Geuzenveld Amsterdam, ontwerp Van Schagen Architecten

Vernieuwing Dudokhaken
In de Dudokhaken wordt een nieuw, gedifferentieerd  en hoogwaardig woonprogramma gerealiseerd op zo´n manier dat de buurt als eenheid bewaard blijft en bestaande structuren en kwaliteiten niet worden aangetast. Door een hoogwaardige transformatie van de bestaande woongebouwen vormt het complex een intermediair tussen vroeger en nu, tussen verouderd en nieuw. Dit, in combinatie met het gerealiseerde woningaanbod, geeft het project zijn waarde binnen het vernieuwde Geuzenveld Zuid.
Programmatisch bestaat de transformatie uit het toevoegen van dakwoningen op de plek van de oude droogzolders, het renoveren en gedeeltelijk samenvoegen van bestaande portiek- en galerijflats, het maken van liftontsloten woningen bedoeld voor senioren en mindervaliden. Door het toevoegen van een extra laag (per fase 17  dakwoningen) wordt voorkomen dat verdichting ten koste gaat van de groene hoven – één van de belangrijke karakteristieken en kwaliteiten van de buurt.

locatie: Aalbersestraat e.o. in Geuzenveld, Amsterdam
bureau: Van Schagen Architekten, Rotterdam
oplevering: eind 2010

Synagoge Synagoge LJG in Amsterdam, ontwerp SeARCH

Synagoge Synagoge LJG, synagoge voor de Liberaal Joodse Gemeente
Binnen een neutraal volume, een rechthoekige ‘massa’, bepaald door een zo efficiënt mogelijk gebruik van de kavel en de besteedbare gelden, geeft een uitholling, de ‘leegte’ van de grote Sjoel, identiteit aan het gebouw. De Sjoel bestaat uit een centrale ruimte met uitbreidingen aan weerszijden onder dubbele balkons. Deze twee ‘zijarmen’, samen met de vier balkons en één centraal boven de Biema geplaatste vide, doen denken aan de Menora, de zevenarmige kandelaar. De menora is het oudste en belangrijkste symbool voor het jodendom. Op de eerste dag van de schepping schiep God het licht. Zonder licht is er geen leven.

locatie: Amsterdam
bureau: SeARCH
oplevering: juni 2010

Stadhuis Zaanstad in Zaandam, ontwerp Soeters Van Eldonk architecten

Stadhuis Zaanstad
Het stadhuis is  ontworpen als een aaneenschakeling van een aantal grote Zaanse huizen, waarbij  de kenmerken van de lokale architectuur op een nieuwe manier zijn toegepast.  Kenmerkend voor Zaanse houten huizen is de typische gevelarchitectuur: de houten  gevels zijn zeer plat en geschilderd in allerlei groentinten, waarbij het  architectonische beeld sterk gemaakt wordt door de inzet van witte lijsten,  ramen en krullen. Ook het nieuwe stadhuis is gevelarchitectuur in groen en wit.  Ook zijn er in het stadhuis typisch Zaanse symbolen verwerkt zoals: aan de korte zijde heeft de raadzaal,  die boven de hoofdentree ligt, tien verschillende dakkapellen, gedecoreerd met  de wapens van de gemeenten die zijn opgegaan in Zaanstad.

locatie:  Zaandam
bureau: Soeters Van Eldonk  architecten
oplevering: oktober  2010

Kantoortoren Mahler 4, Zuid-as Amsterdam, ontwerp UNStudio

Mahler 4 Kantoortoren
Het ontwerp voor de Mahler 4 kantoortoren op de Zuid-as in Amsterdam combineert flexibele kantoorruimten met een gezonde werkomgeving. In tegenstelling tot de omliggende, gesloten, kantoren bevat Mahler 4 interne vides die over meerdere verdiepingen zijn uitgestrekt. Deze vides bieden daglicht tot in de kern van het gebouw. Door deze buitenin-binnenruimtes ontstaat een prettig klimaat en ontstaat naast de kantoorruimtes een sociale ontmoetingsplek in het
gebouw. De gevel is bovendien transparent met afwisselend vloeiende zichtlijnen, die voor specifieke herkenningspunten zorgen. Mahler 4 – het laatste gebouw dat op de Zuid-as wordt opgeleverd – levert hiermee een levendige en gezonde
werkplek.

locatie: Gustav Mahlerlaan, Amsterdam (Zuid-as)
bureau: UNStudio
oplevering: januari 2010

General Aviation Terminal, Schiphol, ontwerp VMX Architects

General Aviation Terminal
In opdracht van Schiphol Real Estate maakte VMX Architects het ontwerp voor de nieuwe General Aviation Terminal op Schiphol (voor exclusief vliegverkeer: privé-, business- regerings- en Koninklijke vluchten). Het ontwerp maximaliseert de luxe van General Aviation doordat het de passagier en het vliegtuig zo dicht mogelijk bij elkaar brengt. Aan ‘landside’ worden de passagiers via een drive-through direct in het gebouw afgezet. Zo worden zij behoed voor regen, wind en camera’s. Aan ‘airside’ wordt hetzelfde comfort geboden via de ver uitstekende luifel.
De heldere vorm en organisatie van het ontwerp komen voort uit de specifieke functie van het gebouw en uit de behoefte aan privacy.

locatie: Schiphol
bureau: VMX Architects
oplevering: eind 2010

Brug, onderdeel van project Madrid RIO, ontwerp West 8

Brug Madrid RIO
West 8, in samenwerking met MRIO, is verantwoordelijk voor het masterplan voor de herwonnen rivieroevers en het nieuwe stedelijke gebied boven de tunnels van de M30 snelweg door Madrid. De verschillende parken uit het plan worden met elkaar verbonden door meerdere langzaamverkeersbruggen. De bruggen zijn ontworpen als zware betonnen koepels met een ruwe structuur. De oppervlaktestructuur is van varenbladeren die als fossielen in het oppervlak van de koepel zitten. Meer dan honderd kabels dragen het slanke stalen dek en lijken op de baleinen van een walvis.  Bij het betreden van de brug wordt de fijne detaillering duidelijk. Op de rand staat het jaartal waarin de brug wordt opgeleverd. Op het plafond worden kunstwerken aangebracht, gemaakt door bekende Spaanse kunstenaars. De verlichting wordt opgenomen in de rand van het plafond en gericht op het kunstwerk. De reflectie geeft de noodzakelijke verlichting op het dek.

locatie: Madrid, Spanje
bureau: West 8 urban design & landscape architecture (i.s.m. MRIO)
oplevering: april 2010

Lloydpiertoren in Rotterdam, ontwerp De Zwarte Hond

Lloydpiertoren
Gelukkig wordt er nog veel gebouwd in Rotterdam en een van de mooiere plekken in Rotterdam is het schiereiland in de Maas, de voormalige pier van de Lloydwerf. Hier voorziet het stedenbouwkundig plan van Kees Rijnbout van de Architectengroep in meerdere woongebouwen. De Zwarte Hond is gevraagd om een woontoren op de punt van de pier te ontwerpen. Deze 73 meter hoge toren is bedoeld voor 100 luxe woningen met grote buitenruimtes die een adembenemend uitzicht over de Maas én de Schiehaven krijgen. In de plint komen commerciële ruimtes en de entree van een grote tweelaagse parkeergarage. De enorme hoogte van het gebouw heeft grote invloed op de windhinder op straatniveau. Het volume is daarom niet alleen tot stand gekomen door de overhoekse kwaliteit van de woningplattegronden maar tevens door de invloed van de wind.

locatie: Lloydpier Rotterdam
bureau: De Zwarte Hond
oplevering: voorjaar 2010

Uitbreiding topsporthal Rotterdam, ontwerp Zwarts & Jansma Architecten

Uitbreiding topsporthal Rotterdam
Het huidige topsportcentrum in Rotterdam bleek een dermate groot succes dat uitbreiding al snel noodzakelijk werd. Vanwege de beperkte bouwlocatie worden de verschillende nieuwe functies naast het bestaande gebouw gestapeld. Hierdoor ontstaat een stevig volume dat sterk afwijkt van de platte ‘doos’ van het bestaande complex. Deze twee massa’s worden met een glazen tussenlid aan elkaar gekoppeld.
Omdat de sportzalen geen direct licht van buiten mogen krijgen, ontstaat een vrij gesloten volume. Wij hebben de nieuwbouw als een zwarte doos uitgevoerd, waarbij het bovenste gedeelte (waar ook de sportzalen zich bevinden) bekleed is met aluminium lamellen. In de lamellen van de oost- en zuidgevel worden LED-lampjes aangebracht en kunnen er bijvoorbeeld filmpjes getoond worden.

locatie: Rotterdam
bureau: Zwarts & Jansma Architecten
oplevering: september 2010

NIOO-KNAW in Wageningen, ontwerp Claus en Kaan Amsterdam

NIOO-KNAW
Het complex zal bestaan uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen en plaats bieden aan circa 160 medewerkers. De nieuwbouw is gelegen aan de verbindingroute tussen Wageningen en Ede, tegenover de campus van de Wageningen Universiteit, en dus in het hart van dit groene kenniscentrum. Duurzaam bouwen staat bij het Nederlands Instituut voor Ecologie uiteraard natuurlijk hoog op de agenda. Een innovatief energetisch concept, gebaseerd op het gedachtegoed van cradle-to-cradle, zal bijdragen aan de ambitie van de opdrachtgever om het meest duurzame kantoor/laboratorium van Nederland te realiseren. In het gebouw zullen nieuwe technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik, materiaalkeuze en CO2 uitstoot verwerkt worden.

locatie: Wageningen
bureau: Claus en Kaan Architecten Amsterdam
oplevering: Juli 2010