Nieuws

Hans van Heeswijk ontwerpt uitbreiding Mauritshuis

et Koninklijk Kabinet van Schilderijen het Mauritshuis in Den Haag heeft bekend gemaakt dat de opdracht om het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ te realiseren is gegund aan Hans van Heeswijk architecten uit Amsterdam. Na een zorgvuldige procedure heeft de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, unaniem voor zijn ontwerp gekozen. ’Een prachtig ontwerp dat recht doet aan de internationale allure van het Mauritshuis.’

Het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ behelst de substantiële voorgenomen uitbreiding van de beschikbare ruimte van het museum door een deel van de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte ondergronds met het museum te verbinden. Museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) worden aangepast aan de eisen en wensen van de 21e eeuw. Bovendien maken educatieve ruimten, een nieuwe tentoonstellings- én een lezingenzaal deel uit van de uitbreiding. Ook de voorgenomen renovatie van het pand Mauritshuis valt binnen het Masterplan.

De overige bureaus die meedongen naar de opdracht waren Claus en Kaan Architecten, Mecanoo architecten, Broekbakema en Merkx + Girod Architecten.