Nieuws

Prijzen voor Geurst & Schulze architecten en Hans van Heeswijk architecten

Op donderdag 10 december 2009 is het project Collage van Geurst & Schulze architecten bekroond met de Zuiderkerkprijs 2009. De Zuiderkerkprijs is een jaarlijkse prijs voor architecten en opdrachtgevers voor het beste opgeleverde woningbouwproject van Amsterdam. Hans van Heeswijk Architecten ontving tijdens dezelfde bijeenkomst de Geurt Brinkgreve Bokaal.

Collage, Geurst & Schulze architecten

Het project Collage van Geurst & Schulze architecten, in opdracht van Hillen en Roosen, ligt in het hart van Bos en Lommer. Het is onderdeel van een gebiedsontwikkeling met als doel om verschillende buurten met elkaar te verbinden en het stadsdeel te verlevendigen.

Uit het juryrapport:
Collage is op te vatten als een verdichtingproject en tevens als een vorm van `stadsreparatie’ in de postmoderne traditie, waarbij de stedenbouw en architectuur van het Interbellum uitgangspunt en aanleiding zijn geweest voor het maken van een architectonisch verfijnde, coherente straatwand die vanaf de Hoofdweg de hoek omgaat. Gelijktijdig vormt het complex een passtuk dat bemiddelt tussen de traditie van Berlage en de Amsterdamse School, het moderne Bos en Lommer, waarvan het voormalige GAK-gebouw het meest pregnante voorbeeld is, en recenter, de verdichtingoperatie en de overbrugging van de A10. De kracht van Collage is dat het meer dan adequaat reageert op al deze omstandigheden en ook nog eens een genereuze woonomgeving weet te bieden aan de bewoners van het gebouw. De architectuur verraadt bovendien een groot vakmanschap, of het nu gaat om de woningplattegronden of om de detaillering van het metselwerk.  Het zijn de rijkdom, de robuustheid, de genuanceerdheid en eigenzinnigheid in dit project, die de jury wil bekronen met de Zuiderkerkprijs 2009.

En architect Hans van Heeswijk ontving tijdens het Zuiderkerk Prijzengala de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009 voor het project Hermitage Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam.

Uit het juryrapport:
“Vanwege het initiatief en het risico dat de opdrachtgever met dit project heeft genomen; de bescheidenheid en het respect waarmee de architect het gebouw heeft behandeld en gebruik heeft gemaakt van de bestaande kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw; de slimme technische ingrepen en de duurzame toevoegingen; de zorgvuldige wijze waarop de aannemer het gebouw tot in detail heeft gerenoveerd; en dat alles in een vruchtbare samenwerking met alle partijen wat heeft geleid tot een gebouw dat in letterlijke zin aan de buurt en zelfs aan de gehele stad is teruggegeven, heeft de jury besloten de Geurt Brinkgreve Bokaal toe te kennen aan De Hermitage Amsterdam.”