Nieuws

SeARCH architect van het jaar 2009

Afgelopen zaterdag werd bekend dat SeARCH is uitverkoren tot ‘Architect van het Jaar 2009’. Het architectenbureau van Bjarne Mastenbroek won de categorieprijs voor grote bureaus en werd door de jury unaniem gekozen als architect van het jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000,- Euro verbonden.

Uit het juryrapport: "[…] draagt de jury Bjarne Mastenbroek met SeARCH graag voor als winnaar van de categorieprijs voor grote bureaus, vooral door de combinatie van durf in de zoektocht naar nieuwe architectonische wegen als in het aanspreken van opdrachtgevers en vakgenoten op hun verantwoordelijkheid. […] De jury heeft uiteindelijk unaniem besloten de ‘Alcoa Architect van het Jaar Prijs 2009’ te gunnen aan het architectenbureau dat gepassioneerd werkt aan toparchitectuur, aan een eigen visie op duurzaamheid en wiens oprichter zich niet aflatend inzet voor de hele beroepsgroep: SeARCH uit Amsterdam."

De drie categorieprijzen werden als volgt verdeeld:
– Categorie Large (boven 20 fte): SeARCH uit Amsterdam
– Categorie Medium (6-20 fte): Atelier Kempe Thill uit Rotterdam
– Categorie Small (tot 5 fte): Kingma Roorda Architecten uit Rotterdam

De publieksprijs ging naar Faro Architecten uit Lisserbroek en Zutphen. Bij de onlinestemming via Architectenweb kreeg het bureau meer dan 25% van de 1.686 stemmen.

De 10 genomineerden uit de 21 inzendingen van dit seizoen 2009 waren:
Categorie Large: Faro Architecten, KCAP Architects & Planners, RAU, SeARCH.
Categorie Medium: BIQ Stadsontwerp, Atelier Kempe Thill, Moriko Kira Architect, Onix, Architectenbureau Paul de Ruiter.
Categorie Small: Kingma Roorda Architecten.

De jury bestond uit: Prof. Dr Ir Andy van den Dobbelsteen – hoogleraar Climate Design and Sustainability TU Delft, Ir Harm Tilman – hoofdredacteur vakblad de Architect en Ir Rudy Uytenhaak – Architect van het Jaar 2008.