Nieuws

Soeters Van Eldonk wint Kopenhaagse Prijs voor plan Slusehomen

Donderdag 25 november jl. nam Sjoerd Soeters in Kopenhagen de prijs voor architectuur en stedelijke ontwikkeling van het Kopenhaagse Culturele Fonds in ontvangst voor het plan Sluseholmen in Kopenhagen. Eerder dit jaar ontving het plan Sluseholmen ook al de Byplanprisen (uitgereikt door het Deense Stedenbouwlaboratorium en de Deense Bond van Architecten) voor de goede verhoudingen en menselijke schaal.

De Kopenhaagse Culturele Fonds Prijs is een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan verschillende categorieën in de architectuur en stedenbouw. De prijs is ingesteld door de gemeente Kopenhagen. Naast Soeters Van Eldonk architecten kregen ook de Deense architectenbureaus Arkitema en Gröning Arkitekter, verantwoordelijk voor de coördinatie en architectonische uitwerking van het plan, een onderscheiding. Het plan wordt geprezen om zijn ontwerpbenadering van eenheid in veelheid.
 
Sluseholmen is de eerste fase van een nieuwe grachtenstad in Sydhavnen, Kopenhagen. Soeters van Eldonk architecten heeft in opdracht van de gemeente Kopenhagen een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het zuidelijke havengebied van de stad tot woongebied. Het plan heeft op het eerste gezicht een aantal overeenkomsten met het Amsterdamse Java eiland, eveneens van Soeters Van Eldonk, maar laat ook een aantal opvallende verschillen zien. Zo is Sydhavnen een zeer groot gebied, vijf maal groter dan het Java-eiland, en bestaat het uit vier schiereilanden, die in verschillende fasen worden ontwikkeld tot in totaal ca. 5000 woningen, commerciële- en culturele voorzieningen. Het hele plan heeft het karakter van een grachtengebied; er worden kilometers gracht toegevoegd. De eerste gerealiseerde fase van Sydhavnen, Sluseholmen, bestaat uit stadsblokken van verschillende afmetingen, die aan alle kanten op het water zijn georiënteerd.