Nieuws

Winnaars Casa Nova 2009 bekend

Architecten Werkgroep Tilburg (i.s.m. Carolien Ligtenberg van Urban Factory uit Barcelona) is met het ontwerp ‘De omgekeerde wereld’ winnaar geworden van Casa Nova 2009. Dit architectenbureau heeft de hoofdprijs van € 6.000 ontvangen uit handen van de secretaris/directeur van het Stadsgewest Haaglanden, Bram Harkes.

De tweede prijs van € 3.000 gaat naar New kids on the block van Vidomes uit Delft i.s.m. architectenbureau Dp6 uit Delft. User Generated Content van studioLjubo uit Rotterdam wint de derde prijs van € 1.000 euro. De publieksprijs van € 500 gaat naar Woonbron, Rotterdam i.s.m. Kristal BV en Attika architecten, Amsterdam voor de inzending ‘SUSHI!’. De jury bestond uit voorzitter Bé Emmens (regiobestuurder Wonen van het Stadsgewest Haaglanden), Erik Pasveer (Hoofd RO te Delft), René Buur (Seniorarchitect bij KOW Den Haag), Nathalie van der Hak (betrokken bewoner uit Delft) en Petra Rutten (Manager Gebiedsontwikkeling bij Proper Stok).

Thema van deze aflevering was ‘Gezinswoningen: een (gestapelde) binnenstedelijke opgave’. Vooral in de stad is de ruimte voor nieuwbouw namelijk schaars. Bestaande huizen zijn niet altijd even geschikt voor gezinnen en zijn daarbij voor jonge gezinnen financieel vaak niet haalbaar. Daardoor trekken zij weg uit de stad. De uitdaging is om een complex met vernieuwende (gestapelde) gezinswoningen te ontwerpen op een locatie binnen de stad. Zo moet het aantrekkelijk worden voor jonge gezinnen om in Delft te blijven wonen. Het Stadsgewest Haaglanden wil met Casa Nova meer variatie in woonvormen onder de aandacht brengen bij gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Het Stadsgewest Haaglanden heeft samen met de gemeente Delft een locatie geselecteerd die als uitgangspunt diende voor het ontwerp. De locatie bevindt zich op de hoek van het kruispunt van de centrumring (Stalpaert van der Wieleweg) en de toegangsweg tot de binnenstad (Koepoortbrug en Nieuwe Langendijk). Op deze locatie is momenteel een basisschool gevestigd. Dit schoolgebouw wordt mogelijk op termijn vernieuwd. Mocht nieuwbouw van de school niet precies op dezelfde locatie gesitueerd worden, dan ontstaat de kans een mooi wooncomplex te realiseren. Casa Nova is een ideeënwedstrijd. Dat houdt in dat de (winnende) ontwerpen niet gerealiseerd worden.