Nieuws

Archiprix 09 genomineerd: School in Amsterdam

Dawid Strebicki ontwiep een middelbare school tussen de huizen, midden op het IJ-plein in Amsterdam Noord. De gegeven context is bepalend voor de vorm en schaal van de school.

Tekst. Tekst als verhaal. Project als dialoog. Gebouw als gesprek tussen programma en context.
De opdracht bestond uit het ontwerpen van een middelbare school in Amsterdam-Noord. Het ontwerpproces werd een intensieve zoektocht naar antwoorden en een presentatie van twijfels. De gekozen locatie ligt in het midden van een woonwijk, het IJ-plein, op een plaats waar twee verschillend georiënteerde huizenblokken elkaar ontmoeten en gescheiden worden door een leeg groen tapijt. De twee verschillende patronen en richtingen bepaalden in hoge mate het idee voor de vorm en schaal van de stedelijke volumes in het nieuwe ontwerp. De lay-out van het ontwerp bestaat uit vele vier verdiepingen hoge kubussen met klaslokalen van verschillende afmetingen. Deze zijn op het maaiveld verbonden door een 'plint' met gemeenschappelijke voorzieningen. De opgetilde buitenpleinen en smalle straatjes ertussen worden gekenmerkt door de gedraaide posities van de kubussen. Bruggen verbinden de volumes op de derde en vierde verdieping. Deze opzet garandeert een grote vrijheid in gebruik en interpretatie.

Tekst. Tekst als beeld. Gebouw als compositie van beelden. Beelden als deel van herinnering. Herinnering als verbeelding. Herinnering als interpretatie.
Het overwegen van de grens tussen gebouw en exterieur. Bomen als een deken voor de school. Bomen als een deken voor de omliggende huizen (1). Het vormen van volumes, het opsplitsen van volumes, het introduceren van volumes, het zoeken naar de dialoog tussen volumes (2,3). Fysieke noodzaak, terugkoppelen, tot de essentie terugbrengen, interieurs met elkaar in verband brengen (4,5). Ruimte vasthouden, betekenis geven, schoolpleinen vormen (6). Interieur, scheiden, verbinden, tegelijk scheiden en verbinden (7,8). Evenwicht zoeken, momenten van isolatie, het exterieur vergeten, de hemel aanwezig, bewoner, alleen in een ruimte met anderen (9). Vragen over de façade, vragen, waar te herhalen, welk ritme, welke schaal, welke uitzondering, waar geef je toe (10,11).
(de cijfers tussen haakjes verwijzen naar de inspiratiebeelden op de pagina's met de planpresentatie).

naam
Dawid Strebicki
e-mail
website

opleiding / studierichting
TU Delft  / architectuur

mentoren
Mechtild Stuhlmacher, Ronald Janssen, Tony Fretton, Sjap Holst, Jan De Vylder, Mark Pimlott

wanneer begonnen met afstuderen

zomer 2006

wanneer klaar

najaar 2007

favoriete ontwerper
Le Corbusier, Rem Koolhaas, Mies van der Rohe

mooiste ontwerp ter wereld
Villa Savoye, Kunsthal, Barcelona Pavilion.

wat doe je nu  
Ben werkend bij Jan De Vylder architecten (Gent, België)