Nieuws

OMA wint opdracht voor campus in Hong Kong

OMA (Office for Metropolitan Architecture) heeft in samenwerking met Leigh & Orange Architects de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe universiteitscampus in Hong Kong gewonnen. De jury voor het ontwerp vanwege de ruimtelijke interpretatie van interdisciplinair onderwijs gecombineerd met een sterke visuele identiteit.

Het nieuwe 28,000m2 grote campuscomplex zal gebruikt worden door 3 faculteiten en de 4000 studenten van het Chu Hai College. Binnen het curriculum van de universiteit, sinds 1947 in Hong Kong gevestigd, staat interdisciplinair onderwijs centraal.

Het ontwerp bestaat uit twee parallel gesitueerde volumes van acht verdiepingen met flexibele educatieve ruimten, studio’s en kantoren. Deze volumes worden verbonden door een plint met een hellend daklandschap. Deze plint herbergt verschillende educatieve en sociale faciliteiten zoals een bibliotheek, een café, sportfaciliteiten en collegezalen. Het daklandschap volgt de helling van de heuvel waarop de campus wordt gebouwd en verankert het gebouw zo op een natuurlijke wijze in zijn omgeving.

De dragende gevel is onderdeel van een strategie om een zo kort mogelijke bouwtijd te verwezenlijken en geeft het complex zijn unieke uitstraling. De oriëntatie van het gebouw is zo gekozen dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ventilatie waardoor het complex 15 – 30% energiekosten kan besparen. Ook wordt een aantal bestaande voormalige Britse legergebouwen op de locatie in het ontwerp ingepast; deze gaan dienen als kantine en onderkomen van een studentenvereniging.
Het ontwerp is gekozen uit 8 inzendingen.