Nieuws

Onno Greiner overleden

26 januari jl. is op 85-jarig leeftijd overleden Onno Greiner, architect, grondlegger van Greiner van Goor Huijten Architecten.

Theater De Tamboer, Hoogeveen

Onno Greiner maakte in de 60-er jaren naam met drie projecten: jeugdcentrum Het Zilveren Schor in Arnemuiden (een geschenk van het Koninklijk Huis aan de gemeenschap), jeugdpsychiatrisch centrum De Viersprong in Halsteren en Theater De Tamboer in Hoogeveen. Hij legde hiermee de basis voor een groot aantal werken in de gezondheidszorg en theaters, in binnen- en buitenland. Daarnaast ontwierp hij vele woonhuizen, waaronder zijn eigen woningen in Amstelveen en op Sifnos (Griekenland).

Greiner was een kritisch en dienstbaar architect, zeer betrokken bij zijn opdrachtgevers. Voor de theaters ontwikkelde hij aan de hand van de Leidse Schouwburg, die hij restaureerde, een theorie over de zaalvorm die een maximale interactie tussen toeschouwers en acteurs en toeschouwers onderling stimuleert. Voorbeelden hiervan zijn onder meer De Flint in Amersfoort, de Stadthalle in Biberach (Dld), de nieuwe Tamboer in Hoogeveen, De Maagd in Bergen op Zoom (theater in een voormalige kerk). Hij werkte mee aan de renovatie / restauratie van Koninklijk Theater Carré. In 2006 zette hij zijn expertise nog in bij de ontwikkeling van de zaal van theater De Spiegel in Zwolle, een unieke zaal theaterzaal die te transformeren is tot concertzaal met een natuurlijke concertakoestiek.

Hij was de zoon van architect Dick Greiner. In de jaren 80 was hij als architect betrokken bij de restauratie van twee werken van zijn vader – De Brink en de Bibliotheek in Betondorp Amsterdam.