Nieuws

Amfora Amstel wint prestigieuze prijs

De pilot Amfora Amstel, een project van Strukton en uitgewerkt door Zwarts & Jansma Architecten, heeft de MIPIM Future Projects Award in de categorie Big Urban Projects gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt door MIPIM, wereldwijd de grootste en belangrijkste vastgoedbeurs, en het vakblad Architectural Review.

Amfora Amstel is een concrete uitwerking van een deel van het veelbesproken Amfora-concept, de stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam. Het voorstel voor een nieuwe ruimte onder de Amstel is ontstaan in samenwerking met onder andere het Koninklijk Theater Carré en Intercontinental Amstel Amsterdam, en strekt zich uit van het Amstel Hotel tot aan de Stopera. Er ontstaan tal van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking, cultuur, creativiteit en ontmoeting. Ook wordt de bovengrondse verrommeling van de stad tegengegaan, waardoor de historische samenhang en de uitstraling van Amsterdam versterkt worden.

Het project is gebaseerd op het feit dat verdichting een ideale manier is om de CO2 uitstoot te beperken. Stadsbewoners gebruiken minder individueel transport en faciliteiten worden door meer mensen gebruikt. Het huidige Amsterdam en zijn culturele instellingen leiden bovendien onder ruimtegebrek en blijven daardoor beperkt in hun mogelijkheden.