Nieuws —

Conservatorium wint GEVEL NBD Architectuurprijs

bron: SDU Uitgevers

de Architekten Cie. heeft de GEVEL NBD Architectuurprijs gewonnen met het conservatorium in Amsterdam. De jury spreekt van “een project waarin alles samenkomt en waar één plus één op wonderlijke wijze leidt tot drie”. Woongebouw Het Kasteel (hvdn architecten) kreeg een eervolle vermelding.

de Architekten Cie. kreeg een oorkonde en een cheque ter waarde van 5000 euro uit handen van Nina Nannini, uitgever van onder meer NBD, NBD Magazine en de Architect, alle producten van SDU Uitgevers.

de Architekten Cie. heeft het Amsterdamse conservatorium als het ware binnenstebuiten gekeerd. De verkeersruimtes liggen aan de buitenkant, de zalen, leslokalen en studio’s bevinden zich in het hart van het gebouw. Op deze manier heeft het bureau een akoestische schil gecreëerd waardoor de buurt geen last heeft van het conservatorium en het conservatorium niet van het drukke treinverkeer. De zaagtandvormige schil is uitgevoerd in glas met een ioniserende folie en voorzien van een zelfregulerend ventilatiesysteem.
Uit het juryrapport: ‘Door de verkeersruimtes aan de buitenzijde te leggen, lost de Architekten Cie. niet alleen het akoestische probleem op, het bureau creëert een belevingswereld die een theater, concertgebouw of conservatorium normaal gesproken niet heeft. De zaagtanden maken dat je blik naar buiten wordt getrokken; de ioniserende folie zorgt voor een steeds veranderend lichtspel. In combinatie met de klanken die uit de studio’s komen, geeft dit een bijna sprookjesachtig effect.’

Over Het Kasteel zegt het rapport: ‘hvdn moest hier een ingewikkeld probleem oplossen: de opdrachtgever wilde een woongebouw op een plek die niet geschikt is voor een woongebouw, namelijk naast een rangeerterrein. En dat is gelukt. De buitenschil doet niet alleen zijn akoestische werk, maar door de grote flexibiliteit in te openen delen is ook een prettig binnenklimaat gewaarborgd. De gevel is goed gedetailleerd en – last but not least – het is hvdn gelukt om een gevel te ontwerpen die appartementen, herenhuizen en sociale woningbouw bij elkaar trekt.’