Nieuws

Meyer en Van Schooten architect nieuw Stadhuis Almelo

Het architectenbureau Meyer en Van Schooten Architecten krijgt de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe Stadhuis van Almelo in het hart van de stad aan de nieuwe havenkom. Dit maakte burgemeester en juryvoorzitter Hermans-Vloedbeld op vrijdag 12 februari 2010 bekend. “Het gebouw voegt zich in de omgeving, maar maakt zich daar toch van los als parel van de stad”, aldus de jury.

De jury spreekt van een ontwerp dat open en transparant is en dat uitnodigt tot ontmoeting. Dit wordt onderstreept door de raadszaal, waar het publieke debat straks plaatsvindt op een zichtbare plek die uitsteekt boven het Centrumplein. De bouw van het Stadhuis start naar verwachting medio 2012.

Twee gerenommeerde architectenbureaus waren in de race voor het ontwerp van het nieuwe Stadhuis; Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten. De jury maakte een afweging op basis van zeven criteria: integrale verschijningsvorm, stedenbouwkundig concept, architectonisch concept, openbaarheid, bouwtechniek, kosten en inwonerparticipatie. Het ontwerp van Meyer en Van Schooten sluit volgens de jury naadloos aan op de uitgangspunten van het Binnenstadsplan Almelo. De jury spreekt haar waardering uit voor de overgangen in bouwhoogten, net als de zorgvuldig vormgegeven aansluiting met de Wierdensestraat en de Kloosterhofflat. Bovendien legt de door Meyer en Van Schooten voorgestelde 3-laagse entree een sterke relatie tussen de publiekshal en het plein. Sterk is ook de uitstraling van de gevel door het gebruik van natuursteen en diverse pui-invullingen. Het gebouw heeft een duurzame uitstraling aldus de jury. Onder meer door de toepassing van groene balkons, sedemdaken en dakterrassen.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Hermans-Vloedbeld, bestond uit de wethouders Anthon Sjoers en Bert Kuiper, directieleden Gerald de Haan, Rob van Geffen en Jos Haarhuis, stedenbouwkundig supervisor Rein Geurtsen, gemeentelijke stedenbouwkundige Mart IJspeerd en Guus Geerdink, adviseur van Het Oversticht (een onafhankelijke organisatie die de Gemeente Almelo adviseert over de welstand). Het college van b en w, dat het advies van de jury heeft overgenomen, sluit een raamovereenkomst met Meyer en Van Schooten. Het bureau gaat het ontwerp nu uitwerken.