Nieuws

Winnaars Daylight Award 2010

In de categorie Woningbouw is Al-Light in Haarlem de winnaar geworden van de Daylight Award 2010. In de categorie Utiliteitsbouw gaat de Daylight Award naar FPC De Oostvaarderkliniek in Almere, van Studio M10. De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Het project Al-Light van Border Architecture, toont met de plaatsing van strategisch geplaatste lichtkokers dat daglicht tot diep in de woning kan doordringen. Architect Henri Borduin heeft ondanks een beperkte beschikbaarheid aan ruimte een optimale daglichttoetreding weten te realiseren.

In de De Oostvaarderkliniek in Almere heeft architect Martien Jansen (Studio M10) het daglicht door het gehele gebouw bewust en effectief toegepast. Niet alleen voor de oriƫntatie, het uitzicht en als dynamische verlichtingsbron, ook ten behoeve van de sociale veiligheid en het psychisch welbevinden van patiƫnten.

In vrijwel alle tachtig ingezonden projecten is een goed overwogen daglichtplan te herkennen. Hieruit blijkt dat daglichttoetreding door opdrachtgevers, architecten en adviseurs zeer serieus wordt genomen. Desondanks blijkt dat het kunstlichtconcept hier niet tot nauwelijks op wordt aangepast. Volgens de jury is er op dat vlak nog veel energiewinst te behalen.

De jury maakte een keuze uit tien genomineerden. De samenstelling van de jury: Ronald Schleurholts (cepezed, winaar DA2008), Paul van Bergen (DGMR), Peter de Winter (Reed Business), Michel Kalis (Velux) en Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie).