Nieuws —

Theater- en congrescentrum La Llotja de Lleida

bron: Mecanoo

In 2005 won Mecanoo de ontwerpwedstrijd voor een theater en congrescentrum in Lleida, de tweede stad van Catalonië. Het markante gebouw is onlangs opgeleverd.

De berg met de historische kathedraal Seu Vella en rivier de Segre markeren in de hoogte en de laagte het bergachtige landschap waarin Lleida (Lerida) ligt. Op de oever van de Segre, iets buiten het centrum van de stad, komt La Llotja, een groot theater en congrescentrum. Mecanoo heeft het landschap van Lleida  opgevat als een boeiend decor waarvoor het horizontale gebouw is neergezet, iets van de rivier af. De mise-en-scène is op drie schaalniveaus uitgewerkt. Op de grote schaal van een streek gezien vormt het gebouw een verbindende schakel tussen de rivier en de berg. Op het niveau van de stad bekeken vormt La Llotja en de rivier een uitgewogen compositie. Op de maat van de straat geven de uitkragingen van het congrescentrum La Llotja de Lleida beschutting tegen zon en regen.

Het grote natuurstenen bouwwerk lijkt aan de Spaanse aarde te zijn ontsproten. De liggende vorm van het gebouw levert op het dak een grote tuin op, terwijl onder de uitkragingen een plein begint voor evenementen met de trappen van het naastgelegen gebouw als tribune. Het parkeren vindt ondergronds plaats, het lossen en laden van vrachtwagens op de begane grond nabij de vloer van het theaterpodium met de kleedkamers en de restaurantkeuken. Kleine vrachtwagens kunnen laden en lossen op -1. In een lichthof in het midden van het gebouw loopt vanaf het straatniveau een monumentale trap omhoog naar de multifunctionele hal op de eerste verdieping. Een hellingbaan gaat verder naar de foyer op de tweede verdieping met panoramavenster op de stad en de rivier. In de foyer liggen de toegangen tot het theater dat tevens als grote congreszaal dienst doet, vergaderzalen en de kleine congreszaal. Deze laatste is visueel verbonden met de multifunctionele hal door middel van een oplopende tribune, afgescheiden door een glazen wand. Persruimte, Vip-ruimtes en een vergadercentrum liggen juist aan de stadszijde van het gebouw, ontsloten via een interne gang. De hele logistiek voor het functioneren van het theater en het conferentiecentrum zijn onopvallend maar buitengewoon functioneel gelegen. Restaurants met bars liggen aan de rivierkant en pleinkant van La Llotja. Het monolithische bouwwerk bevat in feite verschillende stukjes gebouwen die door geluid absorberende foyers aaneengeschakeld zijn.

Materialen zorgen in het interieur voor onderscheid en oriëntatie. De buitenkant is van natuursteen. De binnenkant heeft vooral witte, gestucte wanden met een afwisseling van natuurstenen en houten vloeren. De entreehal en multifunctionele zaal hebben een natuurstenen vloer, de foyer heeft een vloer van gemengd hardhout. Het theater heeft de sfeer van een boomgaard met wanden van donker hout en daarin uitgesneden bomen van licht. Het kleurenpallet van fruit is een thema dat door het gehele gebouw in kleine details terug komt. Immers de regio van Lleida is beroemd vanwege zijn fruitproductie. Het dak is kleurrijk: pergola’s dragen een selectie van kruipers en klimmers als rozen, jasmijn en hedera. De tuin met mirador is aangenaam en nuttig, de begroeiing houdt in de zomer het dak koel, levert een mooi uitzicht op voor de omwonenden en is een extra verblijfplek voor de congresgangers.

architect
mecanoo architecten in samenwerking met labb arquitectura

adres project
Av. Tortosa, 6-8, 25005 Lleida, Spanje

functie
Theater en congrescentrum

opgave
Theater en congrescentrum van in totaal 37.500 m² met theaterzaal (1000 stoelen) die ook als congreszaal dienst kan doen, 2 congreszalen met 400 stoelen en 200 stoelen, een multifunctionele hal, 2 foyers, 9.500 m2 parkeren, een plein van 15.325 m2, Mercolleida-kantoor en retail van 2.591 m2, 1e prijs competitie

opdrachtgever
Centre de Negocis i de Convencions S.A., Lleida; Gemeente Lleida

datum 1e schets
1 juli 2005

start bouw
15 oktober 2006

in gebruik name
21 januari 2010

tot hoever in proces betrokken
VO, DO, bestek en supervisor constructie

m2
37.500

bouwsom
€ 35.000.000 (2006)

trots op
– publieke ruimte als theater ingericht
– integratie in stedelijke omgeving
– prachtige multifunctionele theaterzaal