Nieuws

KCAP wint Keqiao Water City prijsvraag in Shaoxing

KCAP Architects&Planners heeft de internationale prijsvraag voor een masterplan voor Keqiao Water City in Shaoxing, China, gewonnen. Het 45 ha grote terrein, dat momenteel gebruikt wordt door verouderde textielindustrie en voor wonen, zal worden herontwikkeld voor wonen, sport en commerciële voorzieningen geïntegreerd in een landschap van rivieren, parken en tuinen. Het ontwerp van KCAP is gekozen als winnend concept van drie internationale inzendingen.

Keqiao is het belangrijkste gebied van ontwikkeling in de provincie Zhejiang. Het ligt op een strategische locatie tussen Shaoxing, een stad van drie miljoen inwoners en Hangzhou. De locatie is dichtbij het vliegveld Xaoshan en langs een belangrijke verbindingsweg tussen een aantal grotere steden en naar Shanghai. Met de meren, kanalen en rotsen vertoont het gebied een uniek landschapscenario. Het gebied zal worden ontwikkeld tot een recreatief centrum en geeft daarmee ontwikkelingsimpulsen aan de hele regio.

Het masterplan van KCAP voorziet in een landschapsconcept dat wordt gevormd door verschillende elementen, zoals twee meren met hun waterfronts, een systeem van kanalen en wegen, groenruimten en bruggen. Verrijkt met zorgvuldig ontworpen pleinen, parken, wegen en paden ontstaat een verbindend landschapsnetwerk.

Ingebed in dit netwerk zijn twee centra en verschillende woonkwartieren met maximale uitzicht op de meren en andere landschappelijke kenmerken. Een van de centra wordt gevormd door de gehele waterfront met publieke activiteiten, hotel, commerciële functies en een alternatief residentieel programma. Een locaal centrum wordt gevormd in het westelijk deel van het gebied met woon- en gemeenschappelijke functies in een locale sfeer vergeleken met de representatieve uitstraling van de waterkantontwikkeling.

“Ons masterplan zorgt voor een hoge stedelijke kwaliteit in dit compleet nieuwe stadsdeel van Shaoxing. We zijn blij om onderdeel te zijn van het team dat bijdraagt tot de ontwikkeling van de stedelijke kwaliteit in deze regio”, zegt Ruurd Gietema, stedenbouwkundige en partner van KCAP. “KCAP kijkt uit niet alleen naar de uitwerking van het masterplan, maar ook naar de mogelijkheid om de eerste benchmarkprojecten te realiseren,” aldus Irma van Oort, architect en partner van KCAP.

KCAP zal in nauwe samenwerking met de projectontwikkelaar Gemdale uit Shaoxing en de locale overheden in de loop van 2010 het winnende masterplan ontwerp uitwerken. Naar verwachting zal in 2011 met de bouw van de eerste projecten worden begonnen.