Nieuws

MVRDV ontwerpt 35ha nieuwe stadswijk Bordeaux

De Communauté Urbaine de Bordeaux (CUB) heeft MVRDV opdracht gegeven voor het ontwikkelen voor het masterplan voor ZAC Bastide-Niel. Een 35 hectare grote nieuwe stadswijk op een voormalig industrieel en militair terrein, waarmee het stadscentrum over de rivier Garonne zal worden uitgebreid. Het project is in betekenis voor Bordeaux te vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam.

Luchtfoto Bordeaux

Nu bepalen oude pakhuizen, kazernes en in onbruik geraakte spoorterreinen de aanblik van de Bastide-Niel, op loopafstand van het historische centrum van Bordeaux gelegen. Het project voorziet in nieuwe woningen, retail, kantoren en diverse openbare gebouwen. Het nieuw te realiseren programma beslaat maximaal 300.000 vierkante meter en zal de komende tien jaar door MVRDV in overleg met inwoners van de stad en de wijk zelf worden ontwikkeld.

Er zal onder meer gekeken worden naar de rol van de rivier als stedenbouwkundige hoofdas, het ecologisch profiel, de publieke ruimte, infrastructuur, het industriële erfgoed en het (open) karakter van het terrein. MVRDV verwierf de opdracht op basis van een visiepresentatie.

“We hebben MVRDV gekozen vanwege diens zorgvuldige interpretatie van de mogelijkheden van het terrein. Bordeaux breidt zijn centrum uit met een excellent nieuw stuk centrum dat een innovatief, sociaal en duurzaam voorbeeldproject zal worden”, zegt Vincent Feltesse, president van de CUB .

Het nieuwe programma zal gerealiseerd worden doormiddel van nieuwbouw of transformatie van bestaande gebouwen. Tenminste 55% van het programma wordt woningbouw verdeelt over 2400 woningen voor verschillende inkomensgroepen. De rest wordt verdeelt over kantoren (20%), retail (15%) en openbare gebouwen.
 
Het project zal door MVRDV met een team van adviseurs uitgevoerd worden. Teamleden zijn ingenieursbureau Arcadis, Oasiis als adviseur voor duurzaamheid, Davis Langdon als economische adviseur en Territoires als landschapsarchitect.

MVRDV werkt in Frankrijk aan een aantal projecten, waaronder een mixed-use gebouw in Lyon dat over enkele maanden opgeleverd zal worden. Het bureau maakt deel uit van het Atelier du Grand Paris, waarin het werkt aan een verdieping van de eerder in opdracht van President Sarkozy ontwikkelde toekomstvisie voor de regio Parijs.