Nieuws

OMA wint opdracht voor museum in Québec

OMA (Office for Metropolitan Architecture) heeft de ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding van het Musée National des Beaux-Arts du Québec (MNBAQ) gewonnen. Het gebouw van 12.000m2 wordt het eerste gebouw van OMA in Canada.

Het ontwerp van OMA partner Shohei Shigematsu en associate Jason Long in samenwerking met Rem Koolhaas, is unaniem gekozen uit acht inzendingen van gerenommeerde architectenbureaus.
 
Het huidige museum staat naast de St. Dominique kerk in het centrum van Quebec, in buurt van de Saint Lawrence rivier. De uitbreiding bestaat uit drie gestapelde rechthoekige volumes voor tijdelijke tentoonstellingen en de vaste collectie met daarin een belangrijke verzameling Inuit kunst. De uitbreiding is ondergronds verbonden met de bestaande bouw.
 
Het ontwerp zal 55% minder energie verbruiken vergeleken met andere musea door toepassing van onder meer groene daken, ondergrondse warmte pompen en een innovatieve glasgevel die is geoptimaliseerd tegen de strenge winters in Quebec.
 
Shohei Shigematsu: “Onze ambitie is om een museum te maken dat tegelijkertijd indrukwekkend en ingetogen overkomt. Het nieuwe ontwerp verheldert de indeling van het gehele gebouw en laat veel daglicht toe in de verschillende museumzalen.”
 
Het project zal worden uitgevoerd door het kantoor van OMA in New York, in samenwerking met Provencher + Roy Associés Architectes. De verwachte oplevering is eind 2013.