Nieuws

Onix wint voorronde BNA Gebouw van het Jaar

Het Groningse architectenbureau Onix heeft met zijn School voor Praktijkonderwijs in Assen de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010 gewonnen. De architecten ontvingen vandaag uit handen van juryvoorzitter Adri Duivesteijn en in aanwezigheid van de Assense wethouder Jaap Kuin de speciale gevelplaquette en trofee. De jury was gecharmeerd en ontroerd door dit in alle opzichten liefdevolle gebouw.

School voor Praktijkonderwijs in Assen, ontworpen door Onix

Uit het juryrapport: ‘De jury is onder de indruk van de wijze waarop met minimale middelen het maximale is gedaan, de sobere materiaalkeuze, de charmante detaillering, het vakmanschap en vooral de wijze waarop de architectuur is verbonden met en zich dienstbaar heeft gesteld aan de samenleving. En niet op de laatste plaats voor de directeur die dit alles voor elkaar heeft weten te boksen.’
 
De winnaars ontvingen uit handen van Adri Duivestijn de speciale BNA Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.
 
De jury – naast Adri Duivesteijn bestaande uit Christel Smeets (Christel Smeets architect BNA), Branimir Medić (de Architekten Cie.), Harry Abels (IAA architecten) en Gabriël Verheggen (ABC Architectuurcentrum) – nomineerde naast de winnaar nog twee projecten:
 
– Natuurmuseum Ameland, van TWA architecten uit Burdaard
– Stal Arcadia, Vledder van Cor Kalfsbeek Architectuur uit Paterswolde
 
Alle drie projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.