Nieuws

Ontwerp Queeste architecten geselecteerd voor nieuwe brug

Queeste architecten wint met bouwer Van Hattum en Blankevoort en Gebr. van Kessel de competitie voor een nieuwe verkeersbrug met ecoduct over het Wilhelminakanaal in Tilburg. De brug, met het bijbehorend wegvak van 4 km, is het sluitstuk van de voltooiing van de ringweg rond Tilburg.

Het ontwerp geeft vorm aan de vraagstelling een bijzondere brug te bouwen in een landschappelijk waardevol gebied. De aandacht voor de ecologische waarde en de betekenis van het landschap op deze plek zijn het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Water, natuur en landschap gaan aan weerszijden van de noordwesttangent een hernieuwde verbinding aan. Deze is zowel ‘in het veld’ als vanaf de nieuwe brug zichtbaar en beleefbaar. Het resultaat is een ontwerp waarbij niet per se de brug als object op de voorgrond staat, maar veel eerder haar betekenis voor deze bijzondere locatie: het kruispunt van twee belangrijke landschappelijke structuren. Het ontwerp schept hiervoor ruimte en geeft betekenis aan deze bijzondere ontmoeting. De brug heeft een overspanning van 120 meter tussen de landhoofden, waar 80 meter de functionele eis was, geflankeerd door een gebogen ecopassage voorzien van een sierlijk vormgegeven pyloon. Een herkenningspunt voor zowel de gebruiker als de toeschouwer. De brugdelen zijn bekleed met een beplating van composietpanelen voorzien van een random vezelstructuur in een zachtgroene kleur.