Nieuws

Vlietland Ziekenhuis Schiedam wint NVTG BouwAward 2010

Tijdens het NVTG Congres op 15 april werd bekend dat het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam de NVTG BouwAward 2010 in de categorie Cure heeft gewonnen. Het Vlietland Ziekenhuis werd ontworpen door EGM architecten en was een van de acht genomineerden van de in totaal 40 inzendingen.

Vlietland Ziekenhuis, EGM architecten (foto: Evert van Reijswoud)

Het thema van de Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg was dit jaar ‘Bouwen voor zorg met een menselijke maat’. Trefwoorden in dit kader zijn onder meer: kleinschaligheid en inbedding in wijken en buurten.

De NVTG BouwAward werd uitgereikt door de juryvoorzitter prof. dr. Robbert Huijsman. De jury ervaart het Vlietland Ziekenhuis als een bouwproject van hoog professioneel niveau. Waardering heeft men voor de toepassing van duurzame materialen. De menselijke maat ziet de jury terug in onder meer het feit dat bezoekers en patiënten zich in dit gebouw goed kunnen oriënteren. Positief is dat de technische infrastructuur van het gebouw voor de langere termijn volop flexibiliteit biedt en daardoor mogelijkheden voor aanpassingen.

Het Vlietland Ziekenhuis is ontwikkeld vanuit een duidelijke visie op de betekenis van het ziekenhuis voor zowel het landschap als de patiënten, de bezoekers en de medewerkers. Het geïntegreerde concept waarbij landschap, gebouw, techniek en interieur een onlosmakelijk geheel vormen, heeft een ziekenhuis opgeleverd, waarin healing environment, flexibiliteit, schaal en beleving met elkaar in balans zijn. Het bouwen van een ziekenhuis is complex en vereist vaak een lange adem. Het is dan ook mede aan de samenwerking tussen de opdrachtgever en de partners te danken dat het Vlietland Ziekenhuis een succes geworden is.