Nieuws —

‘Silver Bullet’ wint prijsvraag Kunstfort Vijfhuizen

bron: Kunstfort Vijfhuizen

De winnaar van de International Design Competition for a Center for Contemporary Art, die Kunstfort Vijfhuizen in december 2009 uitschreef, is bekend. De prijsvraag voor het hergebruik van de monumentale Genieloods op het fortterrein werd gewonnen door CO-OB (Collaboration Office Jarrik Ouburg – Paulien Bremmer Architects) en CC-studio. Het is de intentie van Stichting Kunstfort om het winnende ontwerp daadwerkelijk uit te voeren.

De Genieloods is een voormalige militaire opslagloods, daterend uit 1896. Het stalen skelet van de loods is afgewerkt met één enkele laag golfplaat. Het binnenklimaat is daardoor ongeschikt voor exposities: in de zomer extreem heet en in de winter veel te koud. Het Kunstfort bij Vijfhuizen schreef de prijsvraag uit met als doel de Genieloods tot expositieruimte te transformeren, met respect voor de monumentale status van de loods.

In het voorstel Silver Bullet van CO-OB en CC-studio wordt het interieur van de loods bekleed met door de NASA ontwikkelde space blankets. Dit materiaal worden normaliter gebruikt voor reddingsdekens om onderkoeling van mensen tegen te gaan. Door de reflecterende kwaliteiten van het materiaal wordt met een ‘lichte’ ingreep de warmte van de zon in de zomer buitengehouden en de warmte van de vloerverwarming in de winter juist binnengehouden. In de tussenseizoenen is het klimaat van de binnenruimte aangenaam. De space blankets worden dan mechanisch opgerold waardoor het oorspronkelijke interieur van de loods weer zichtbaar wordt. Hierdoor wordt er op een eigentijdse manier gehoor gegeven aan het feit dat elke verandering bij een monument reversibel moet zijn.

Door het spiegelende kwaliteit van het materiaal wordt de smalle ruimte van de Genieloods optisch vergroot terwijl de expositie van voor, achter en boven bekeken kan worden. Daarnaast wordt daglicht oneindig vaak weerkaatst waardoor er goede lichtcondities ontstaan om kunst tentoon te stellen

Naar de mening van de jury verrast het winnende ontwerp Silver Bullet door de twee uitersten van het begrip ‘genie’ met elkaar te verenigen. Enerzijds gaat Silver Bullet bijzonder zorgzaam om met het militaire erfgoed verleden van de loods. De eenvoud van het ontwerp legt de originele constructie op een ijzersterke, esthetische manier bloot en versterkt het functionele karakter van het gebouw. Aan de andere kant voldoen de winnaars ruimschoots aan de opdrachtformulering en creëren een intelligent, toekomstwijzend, milieuvriendelijk, duurzaam en (niet onbelangrijk) betaalbaar ontwerp en klimaatbeheer.

De jury bestond uit Fred Schoorl (directeur strategie woningcorporatie Ymere), Jaco Woltjer (architect), Dorine van Hoogstraten (voorzitter monumentencommissie Noord-Holland), Krijn de Koning (beeldend kunstenaar), Thijs Asselbergs (professor TU Delft, voorzitter Archiprix Nerderland) en Holger Nickisch (directeur Kunstfort bij Vijfhuizen). Uit 98 voorstellen koos de jury unaniem voor het voorstel ‘Silver Bullet’.

De runner-up ontwerpen “Cross Roads” van Forum Architecten & Planners en “UP” van Ateliereen Architecten kregen een bijzondere vermelding.