Nieuws

Nederlandse ontwerpers winnen derde prijs in China

Vrijdag 14 mei 2010 ontving een pas afgestudeerd Nederlands ontwerpteam de derde prijs in de internationale Hong Kong Boundary Crossing Facilities Competition. Een ideeënprijsvraag voor de nieuwe grensovergang tussen Hong Kong en China. Nard Buijs, Floris Peek en Alexander van der Meer stelden met hun gewaagde ontwerp de landwinning in de Pearl River Delta opnieuw ter discussie.

In de jury zaten o.a. Richard Hawkings (Foster & Partners), Hitoshi Abe, Sir Aker-Jones (oud Gouverneur van Hong Kong). De Hong Kong Boundery Crossing Facilities maken een belangrijke deel uit van een grote infrastructurele ontwikkeling: de Hong Kong-Zhuhai-Macao Brug. Naast het bestaande vliegveld (Lantau Airport) staat een nieuw op te spuiten eiland gepland. Hierop moet de nieuwe grensovergang vorm krijgen. Met dit project wil Hong Kong zich manifesteren als de meest innovatieve, metropolitane stad ter wereld.

Nard Buijs vertelt: 'Ons ontwerp onderscheidde zich van de anderen door onze radicale aanpak. In plaats van alle infrastructuur en grensovergangsfaciliteiten op een opgespoten eiland te bouwen hebben wij er voor gekozen het hele eiland tot een minimum te reduceren. Door de infrastructuur op palen in het water te plaatsen en alle voorzieningen hier als een doek doorheen te weven ontstaat een plek waar de gebruiker het omliggende landschap (bergen) en het water maximaal ervaart. Ook proberen we hiermee de impact op de flora en fauna van de baai te minimaliseren. Niet alleen een efficiënte grensovergang machine dus, maar een spectaculaire kinetische ervaring die het te betreden territorium aankondigt.