Nieuws

Reset Architecture wint prijs voor centrumplan Miami

Met hun ontwerp voor een nieuw stadshart voor Miami hebben de Nederlandse architecten Theo Mathijssen en Willem Lucassen van Reset Architecture de tweede prijs gewonnen van de internationale prijsvraag Miami Civic Center, georganiseerd door het American Institute of Architects Miami (AIA) en Arquitectum. Hun ontwerp werd verkozen uit 84 inzendingen uit 29 verschillende landen.

Miami, de wereldberoemde Amerikaanse stad met 5 miljoen inwoners, heeft dankzij zijn enorme groei in het verleden nooit een natuurlijk stadscentrum gekregen. Nu is er behoefte aan een collectief hart, een plek waar mensen samen komen. In de uitgeschreven prijsvraag werd gevraagd een centrum te ontwerpen met diverse openbare functies als een nieuw stadhuis, een kathedraal en een museum; die thuis horen in het centrum van een stad. Ook openbare pleinen, woningen, winkels en restaurants werden aangedragen.

Mathijsen en Lucassen hebben in hun plan de Amerikaanse en Europese stedenbouw gecombineerd. De Amerikaanse grid-verkaveling is opgepakt als vertrekpunt, binnen het grid is een fijnmazige verkaveling gemaakt met pleintjes, binnenhoven, steegjes en parkjes. Het nieuwe knooppunt verbindt hierdoor het huidige centrum, het park en het water met elkaar. Er zijn autovrije stedelijke ruimtes ontworpen met verblijfskwaliteiten. De verdichting van de stad – met veel meer woningen dan in de opgave voorgeschreven – is essentieel om een levendig stadsdeel te maken dat bijdraagt aan een duurzame samenleving.