Nieuws —

Uitslag prijsvraag Natuuractiviteitencentrum Oostvaardersland bekend

bron: Olaf Gipser Architects

Olaf Gipser Architects heeft in samenwerking met Vista landscape and urban design en Arup Nederland de prijsvraag voor een nieuw Natuuractiviteitencentrum bij het natuurgebied Oostvaardersplassen gewonnen. Uit meer dan honderd inzendingen koos de jury unaniem voor het ontwerp van het team van Olaf Gipser.

Gelegen tussen Lelystad en Almere en op een half uur rijden van Amsterdam, vormen de Oostvaardersplassen met circa 5.600 hectare omvang een jong en uniek natuurgebied als moeraslandschap en overwintergebied voor vogels. De Oostvaardersplassen worden met aangrenzende gebieden ontwikkelt tot een 15,000 hectare spectaculair natuur- en recreatiegebied: het Oostvaardersland.

In 2009 schreef Staatsbosbeheer als beheerder van het gebied een openbare prijsvraag uit over twee ronden voor een nieuw bezoekerscentrum (1.100 m2) voor de verwachte 150.000 jaarlijkse bezoekers. De jury bestond uit Margreet Horselenberg (burgermeester van de gemeente Lelystad en juryvoorzitter), Chris Kalden (directeur Staatsbosbeheer), Yttje Feddes (Rijksadviseur voor het landschap), Petra Blaisse (architect en ontwerpster), Emiliano Gandolfi (curator), Ron Steiner (architect), Michel Jager (Bestuurlijk Adviescomite NAC OVP), Jan Vaessen (oud-directeur Nederlands Openlucht Museum), en Yusuf Kho (vormgever).

Het gebouw van het team van Olaf Gipser Architects bestaat uit drie hoofdelementen van zowel een architectonische als landschappelijke dimensie, die de ontstaansgeschiedenis van de Oostvaardersplassen verbeelden en daarmee een nieuwe relatie tussen architectuur en natuur thematiseren. Ten eerste kan de plattegrond als verweving tussen landschap en architectuur worden gelezen. Hierbij wordt een poldergrid met de vier karakteristieke ‘verlandingsstadia’ van het moeraslandschap naar de binnenruimte van het bezoekerscentrum gehaalt. Ten tweede herinnert het waterdak op NAP-niveau aan de voormalige Zuiderzee. Het derde en meest zichtbare element is de stalen uitkijktoren, die aan de droogmaaktechnologie van het polderlandschap refereert en waar de bezoekers in toekomst op 22 m hoogte over de Oostvaardersplassen uit kunnen kijken.

Het ontwerp is gebaseerd op een aantal innovatieve duurzaamheidsstrategiën, die zijn ontworpen in samenwerking met Peter Mensinga van Arup Nederland.
De bijzondere relatie tussen architectuur en landschap van het winnende ontwerp ontwikkelde Olaf Gipser Architects in nauwe samenwerking met het team van Klaas Jan Wardenaar van Vista landscape and urban design. Vista heeft een meervoudig gelaagde visie ontworpen voor het 250 hectare groot gebied rondom het Natuuractiviteitencentrum (Oostvaardersveld).