Nieuws

Archiprix 2010 3e prijs: Refugium, lopend stilstaan

Fleur Muris studeerde af op een hotel in het Limburgse Heuvelland voor de figuurlijke voetpadmens (de onthaaster) en de letterlijke voetpadmens (pelgrim).

'De rijkswegmensen vervelen mij.
Ik verveel mij op het asfalt tussen de kilometerpalen.
Deze mensen zijn naar iets heel bepaalds onderweg:
naar winst, naar een doel voor hun eerzucht.
Op de voetpaden staan in plaats van kilometerpalen hazelnootstruiken.
Daar wordt geslenterd om noten te vinden;
men is daar om te zijn.
Bij elke stap is men om daar te zijn, niet ergens anders.'
Antoine de St.Exupéry

Dit gedicht en mijn 'jeugdwandeling' vormen de inspiratie voor het project. De jeugdwandeling die ik als kind vele keren met mijn vader maakte, is een prachtige wandeltocht dwars door het Limburgse Heuvelland. Kenmerkend voor deze zinnenprikkelende wandeling zijn het contact met de omgeving, het actief bezig zijn van zowel lichaam als geest en het gebruikmaken van de voetpaden. De weg is het doel.

De laatste jaren profileert Limburg zich als ‘wellness’-provincie. Met het ontwerp voor een hotel, refugium genaamd, wordt hieraan een bijdrage geleverd. Doelgroepen zijn de figuurlijke voetpadmens, de onthaaster en de letterlijke voetpadmens, de pelgrim. Het refugium is gesitueerd in het Nederlands Limburgse Heuvelland, bij Wijlre. Het ontwerp kenmerkt zich doordat het opgaat in en gebruik maakt van de omgeving. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een ruimtelijke omkadering door de aanwezige landschapselementen: graft en holle weg. De meandervorm, de inbedding in de helling, de materiaalkeuzes en de onder- en bovengrondse volumes komen voort uit die context.
Het concept van de voetpadmens is minutieus doorgevoerd in het ontwerp. De bezoeker wordt blootgesteld aan de wereld van de zintuigen. Schitterende vergezichten afgewisseld met intieme patio’s, onverwachte zichtlijnen, horizonverandering, weerkaatsingen van licht en geluid, schaduwpartijen, directe en indirecte wegen, stationes (plekken om stil te staan), extraverte en introverte ruimtes.

De mogelijkheid bestaat om contacten te leggen of in zichzelf te keren, fysiek of psychisch bezig te zijn en om in aanraking te komen met de rijke cultuur en natuur in de omgeving. In het refugium ruikt de bezoeker de maaltijden, voelt de warmte van de open haard, hoort het fluiten van de vogels en proeft de streekgerechten.
Bij elke stap is men om daar te zijn, niet ergens anders.

naam
Fleur Muris
email

opleiding / studierichting
Academie van Bouwkunst Maastricht / architectuur

mentoren
Birgit de Bruin, Jo Janssen, Caspar Slijpen

wanneer begonnen met afstuderen
september 2006

wanneer klaar
augustus 2008

favoriete ontwerper
Peter Zumthor

favoriete project
Chichu Art Museum, Naoshima

wat doe je nu
assistentontwerper bij architectenbureau