Feature

Dag van de Architectuur 2010: Hergebruik

In de loop van de jaren is de Dag van de Architectuur steeds meer een publieksevent geworden met bijvoorbeeld een architectuurspreekuur waar mensen terecht kunnen met prangende vragen over “ontwerp, interieur of bouwkundige problemen”, bekendmakingen van diverse publieksprijzen voor het mooiste gebouw in gemeente X, en natuurlijk de kinderworkshops (maak je eigen tuin in Vijfhuizen, of bouw in Haarlem een maquette van je vakantiehuis). Maar voor het vakpubliek – zeg maar de gediplomeerde en professionele knutselaars – valt er toch ook nog het een en ander te beleven in het weekend van 25 tot 27 juni.

foto tdietmut

In het kader van hergebruik van binnenstedelijke panden als onderdeel van de vernieuwing van de Apeldoornse binnenstad, presenteren op 25 juni in het ACECgebouw vier ontwerpers een nieuwe bestemming en inrichting van de rekzaal van de Nettenfabriek aan de Spoorstraat. Meer informatie: Architectuurcentrum Bouwhuis.

Traditiegetrouw wordt in het laatste weekend van juni ook de Nederlandse Archiprix uitgereikt. Dit jaar vindt het evenement plaats op 26 juni op de Zernike campus in Groningen. Deze dag kunnen ook recent opgeleverde universitaire gebouwen worden bezocht: de tentamenhal van Onix, Bernoulliborg van De Zwarte Hond, de Van Olsttoren van SKETS, de EBR-bibliotheek van pvanba architecten en de Faculteit voor Levenswetenschappen van Rudy Uytenhaak Architectenbureau. Om 15.00 uur vind de prijsuitreiking plaats in de faculteit voor Levenswetenschappen. Meer informatie: Archiprix 

Onder de titel Van Hot naar Hergebruik zijn in Amsterdam op 27 juni  tal van verbouwde panden opengesteld, waaronder de voormalige silo’s van de rioolwaterzuivering op het Zeeburgereiland. Op de silodaken wordt er een toelichting gegeven over de komst van het Annie M.G. Schmidthuis op deze locatie, en kan genoten worden van uitzicht op de ontwikkelingen op het eiland en IJburg. Meer informatie: ARCAM
Een dag eerder, op 26 juni, kunnen in Zaandam onder meer de voormalige Verkade chocoladefabriek en Maison d’Essence worden bezocht. (Meer informatie: Zaandam.) En zijn in Aalsmeer op 26 en 27 juni drie oude veiliggebouwen bezoeken: Bloemenlust van De Klerk, met uitbreidingen van Staal en Berghoef, De Oude Veiling van J.F. Berghoef en De CAV van Staal met uitbreidingen van Berghoef. Meer informatie: Kunst en Cultuur Aalsmeer
In Scheveningen is op 26 juni de commandobunker aan de Badhuisweg (tegenover de nummers 119-133) opengesteld (zie Atlantikwall museum) en zijn er rondleidingen in de Derde Ambachtsschool van Duiker. Meer informatie: Hendrick de Keyser.
Eveneens op 26 juni, de Kraakroute, een tocht onder begeleiding van een gids langs (voormalige) kraakpanden in Utrecht. Bezoeken worden onder meer gebracht aan Tivoli, Ubica, Acu en Strowis. Meer informatie: Kraakroute
Ook in Den Haag , Hilversum en in Rotterdam zijn tal van gebouwen op 26 dan wel 27 juni opgesteld voor publiek.

Tot slot in Maastricht.  Op 27 juni zijn er lezingen en een ronde tafelgesprek  met onder andere Beatriz Colomina waar gesproken wordt over het tijdschrift als kritische ruimte. Dit alles naar aanleiding van de tentoonstelling Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Magazines 196X–197X die in de Wiebingahal te zien is. Meer informatie NAiM / Bureau Europa