Nieuws

Grontmij en Soeters Van Eldonk bouwen in China het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld

Grontmij heeft in samenwerking met Soeters Van Eldonk architecten een internationale ontwerpwedstrijd gewonnen en wordt lead designer van het Wuhan New Energy Center, een onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid in het Chinese Wuhan.

Het innovatieve gebouw, de Wuhan Energy Flower, is na voltooiing verzekerd van de hoogste onderscheiding met drie sterren in het China Green Building beoordelingssysteem en wordt tevens het eerste kantoorgebouw ter wereld dat voldoet aan de normen voor de hoogste duurzaamheidsklasse ‘Outstanding’ in het internationale classificatiesysteem BREEAM. De bouw gaat in november 2010 van start.

Meest duurzame gebouw ter wereld
In samenwerking met Soeters Van Eldonk architecten heeft Grontmij een gebouw ontworpen in de vorm van een bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het kantoorgebouw heeft nul CO2-emissies en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit. Het gebouw zal ongeveer 140 m hoog worden en omgeven zijn door laboratoria in de vorm van bladeren. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door het principe van natuurlijke ventilatie. De centrale, ruim 120 m hoge zonneschoorsteen is bedoeld voor de natuurlijke luchtventilatie van de kantoren.

Wuhan, meest duurzame stad van China
Het gebouw wordt het openbaar onderzoeksplatform van de universiteit van Wuhan en een belangrijk centrum voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe energietechnologieën. Het koppelt het uitmuntende concept van de toepassing van nieuwe energiebronnen en geavanceerde technologie aan een energiezuinig, CO2-arm, comfortabel, intelligent, efficiënt en uniek artistiek ontwerp. De komende jaren wil de stad Wuhan (met ruim negen miljoen inwoners) zich ontwikkelen tot de meest duurzame stad van China. Tegen die achtergrond was een internationale prijsvraag voor de bouw van het Wuhan New Energy Center een logische stap.

Bron: persbericht Soeters van Eldonk