Nieuws

Hedy d’Ancona-prijs voor Koen van Velsen

Het door Koen van Velzen ontworpen revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem is de winnaar van de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2010, een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld.

Het door Koen van Velzen ontworpen revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem is de winnaar van de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2010, een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.Voor de eerste editie van deze prijs werden 112 projecten ingediend.

De jury onder leiding van Ton Venhoeven omschreef het winnende project als ‘een gastvrije en open omgeving waarin de zorg een natuurlijke basis heeft, maar die tevens ruimte biedt aan andere activiteiten. Een dergelijke vorm van slim dubbelgebruik is zowel maatschappelijk als qua financiering doorslaggevend voor het maken van innovatieve en hoogwaardige zorgarchitectuur.’

‘Groot Klimmendaal raakt de essentie van architectuur: het maken van mooie ruimtes. Het valt te prijzen dat de zorgfunctie niet van het gebouw valt af te lezen. Het gebouw straalt zelfverzekerdheid en beheersing uit. Precies de eigenschappen die een revalidant nodig heeft om beter te worden. Het zorgconcept is op een treffende wijze vertaald in architectuur.’

Een eervolle vermelding was er voor het Gezondheidscentrum Jozef in Deventer. Volgens de jury: ‘Een project dat getuigt van begrip, durf en originaliteit’. ‘De analytische capaciteiten van de architect Matthijs Bouw zijn van doorslaggevende betekenis bij deze intelligente transformatie van een wederopbouwmonument.’

Het woon-werkproject Oosterdel in Broek op Langedijk kreeg eveneens een eervolle vermelding. De jury is enthousiast over de maatschappelijke inbedding van het kleinschalige zorgproject, dat te danken is aan het gezamenlijke initiatief van Stichting Veldzorg en de Raphaëlstichting, en de contextuele architectuur van 9 graden architecture. ‘Door de ligging aan het aangrenzende Oosterdelgebied zijn wonen en werken volledig geïntegreerd.’

De Hedy d’Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het TNO Centrum Zorg en Bouw. Atelier Rijksbouwmeester en het ministerie van VWS ondersteunen het initiatief.