Nieuws

MVRDV en ADEPT winnen prijsvraag in Denemarken

Vandaag maakten de stad Frederiksberg en Realdania Foundation bekend dat MVRDV en ADEPT de internationale prijsvraag voor het House of Culture and Movement in Frederiksberg, Denemarken hebben gewonnen. Met een combinatie van buurtcentrum, tentoonstellingshal en theater, speeltuin, park en gezondheidscentrum introduceert het gebouw een nieuwe stedelijke typologie.

Doel van het House of Culture and Movement is om de bevolking van Frederiksberg te stimuleren tot een actieve en gezonde levensstijl. Het gebouw van 4.000 m2, gesitueerd in een 4.500 m2 grote openbare tuin, is het eerste in een serie van drie gebouwen. De eerste fase zal naar verwachting in 2015 worden opgeleverd. Het totale budget van het project is 17 miljoen euro.
 
Het hoofdgebouw van het House of Culture and Movement, of Ku-Be (Kultur- og Bevægelseshus) is vormgegeven als een rechthoekig glazen volume met daarin zes gestapelde optimale programmatische elementen. De verbindende ruimte tussen de volumes kan flexibel worden geprogrammeerd als speelruimte waar verschillende activiteiten kunnen worden georganiseerd. De meer specifieke programmaonderdelen bevinden zich in de gestapelde elementen: een theater, een gezondheidszone, een voedingscentrum, een Zen-gebied, een studiecentrum, een tentoontoonstellingsruimte, een fitness en activiteitencentrum, een wellness centrum en kantoren. Het theater is flexibel en kan worden gebruikt in verschillende toneel- en zaalopstellingen. Deel van de glazen façade van het theater kan worden geopend, waardoor een openlucht theater ontstaat en het publiek de voorstelling vanuit de tuin kan volgen. Het gebouw is een waarachtig multifunctioneel openbaar centrum, dat de bezoeker stimuleert om actief deel te nemen.

De 3 volumes zijn omvat door een ‘stedelijk gordijn’ dat fungeert als verbindend element en de omlijsting van de tuin. Het kan gebruikt worden voor kunstprojecten, fietsenstalling, water- en lichtinstallaties, optredens en om gordijnen op te hangen. De tuin is ontworpen in samenwerking met SLA landschapsarchitecten. Het landschapontwerp volgt de thema’s van het House of Culture and Movement met een toneel, gezondheid- en activiteitenzones, een stiltezone, verbindende zones en een vrije zone die gereserveerd is voor het House of Culture and Movement 2.
 
Het project zal gefaseerd worden uitgevoerd. Het House of Culture and Movement, de tuin en het stedelijke gordijn zullen in de eerste fase worden gerealiseerd. In een latere fase zullen een commercieel gebouw en een tweede House of Culture and Movement worden toegevoegd. Klimaat- en energievoorzieningen zijn gebaseerd op bewezen technologieën zoals zonne-energie, natuurlijke ventilatie en ondergrondse warmte- en koude opslag, met als resultaat een hoogst efficiënt laag- energetisch gebouw.
 
Het project is ontworpen door MVRDV (Rotterdam) in samenwerking met ADEPT, SLA landscape architects , Søren Jensen engineers , Imitio, Winnie Ricken (allen gevestigd in Kopenhagen), Max Fordham (London) en Ducks Scèno (Parijs). Eerder won MVRDV in samenwerking met ADEPT de prijsvraag voor Rodovre Sky Village, een flexibele wolkenkrabber met een gevarieerd programma, welke momenteel in ontwikkeling is. MVRDV realiseerde eerder in Kopenhagen het appartementencomplex Gemini Residences.